Hopp til innhold

Nina Jensen: – Har aldri lenket meg fast før, men det vil jeg gjøre for Lofoten

WWF-leder Nina Jensen kommer aldri til å godta at områdene utenfor Lofoten blir åpnet for olje. – Jeg er ikke en tradisjonell aktivist som lenker meg fast, men i dette tilfellet kommer jeg og hele organisasjonen og hele det internasjonale miljøet til å gjøre det.

Nina Jensen

– Det er få ting som får blodpumpa til å gå mer enn spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er hinsides all fornuft. Norske og internasjonale miljøorganisasjoner står side ved side i denne kampen, sier Nina Jensen.

Foto: WWF-Norge/Fredrik Myhre

Valglogo

Det store slaget om Lofoten vil først stå i ved stortingsvalget 2017, men både finansminister Siv Jensen og oljeminister Tord Lien fra Fremskrittspartiet har brakt temaet på bane allerede nå. Også Arbeiderpartiet står fast på sitt standpunkt om å konsekvensutrede området.

Nina Jensen med Kjell Gunnar Solberg på MS Svolvær på Austnesfjorden i Lofoten.

– Lofoten og Vesterålen er indrefileten i norsk natur og et av de mest unike områdene i verden, sier Nina Jensen, her sammen med Kjell Gunnar Solberg på MS Svolvær.

Foto: WWF-Norge/Fredrik Myhre

At spørsmålet om olje og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen nok en gang er et valgkamptema får Nina Jensen til å se rødt.

– Dersom oljeboring i Lofoten skulle nærme seg å bli en realitet, kommer vi til å se en fight de aldri har sett tidligere. Vi kommer til å se en eksplosjon i aktivisme knyttet til dette spørsmålet, tror generalsekretær Nina Jensen i WWF-Norge.

– Et spill

Hun mener det foregår et spill, og det gjør henne bekymret.

– Det er et fordekt spill for å blidgjøre en desperat oljeindustri som går tom for de lett tilgjengelig og mer ufarlige feltene. Derfor ønsker de å bevege sin inn i mer konfliktfylte og sårbare områder.

Haltbrekken: – Har ikke samvittighet til ikke å delta

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet sier de tradisjonelt ikke bruker sivil ulydighet i store miljøslag.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Jensen blir ikke alene om å lenke seg fast dersom det blir stortingsflertall for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg vil ikke ha samvittighet til ikke å delta i aksjoner mot oljevirksomhet i noen av de mest sårbare og verdifulle naturområder. Det er en samlet miljøbevegelse som står side om side med fiskerne i kampen mot oljeutvinning, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Gikk i fengsel for Altavassdraget

Rasmus Hansson, som foruten å sitte på Stortinget for Miljøpartiet De grønne både er biolog og erfaren miljøverner, mener at en eventuell åpning av Lofoten kan bli en situasjon som åpner for sivil lydighet.

– MDG er et politisk parti, og som parti vil vi ikke delta i sivil ulydighet. Derimot anerkjenner vi sivil ulydighet som et virkemiddel enkeltmennesker kan bruke i spesielle situasjoner.

Han minner om at det følger et stort ansvar for ikkevold og uselvisk opptreden med sivil ulydighet.

Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønne

Rasmus Hansson mener at en eventuell åpning av Lofoten kan bli en situasjon som åpner for sivil lydighet.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Jeg var leder for lenkegjengen under Alta-aksjonen på 1980-tallet og satt inne en måned for det, sier Rasmus Hansson.

Tror lenking blir unødvendig

Natur og Ungdom, Greenpeace og bellona øvde på sivil ulydighet i Lofoten i 2013.

400 deltakere fra hele verden deltok da Natur og Ungdom, Greenpeace og Bellona øvde på sivil ulydighet i Lofoten i 2013.

Foto: Greenpeace

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja tror havområdet vil forbli vernet etter stortingsvalget i 2017, på tross av Fremskrittspartiets utsagn om snarlig åpning for oljeboring.

– I løpet av de 10 siste årene har samtlige partier på Stortinget bidratt til å verne området, enten gjennom en samarbeidsavtale eller regjeringserklæring. Motstanden er så stor og bred at ingen parti vil tjene på en åpning av Lofoten, sier leder Bente Kristine Lorentzen.

Lille Molla i Lofoten

Lofoten, Vesterålen og Senja er i dag fredet som en følge av samarbeidsavtale mellom regjeringen og Venstre og KrF.

Foto: Alexander Fredriksen