Hopp til innhold

Nils Andre knuste kroppen i Birken – lege advarer mot å gå over evne

Flere knuste ribbein, et ødelagt kragebein og en lengre sykemelding har ikke skremt Nils Andre Reinfjord fra å delta på et av verdens tøffeste skirenn, som går av stabelen i helga.

Nils Andre Reinfjord skadet skuldra i Birken

Dette bilder vitner om skadene Nils Andre Reinfjord pådro seg i Birken.

Foto: Privat

Nils Andre Reinfjord fra Sømna er én av om lag 13.000 skiløpere som denne helgen skal gå det tradisjonsrike Birkebeinerrennet mellom Rena og Lillehammer. Det gjør han for 21. gang i år. Men rennet har tidligere har kostet han mye.

For i 2011 ble han utsatt for en stygg hendelse, der resultatet var 11 knuste ribbein, ødelagt kragebein og en tre måneder lang sykemelding.

– En skiløper falt foran meg etter halvgått løp. På vei ned mot Kvarstad mistet vedkommende balansen, og idet jeg prøvde å hoppe over han, havnet jeg utenfor løypa og inn i et grantre i stor fart, sier Reinfjord til NRK.

Det neste han husker er at han våkner med store smerter.

Det var helt jævlig å bli fraktet ned. Sleden jeg lå på humpet opp og ned, og smertene kan bare beskrives som et mareritt.

Nils Andre Reinfjord

Uheldig

Legene måtte bruke ni skruer for å holde kragebeinet på plass. For Reinfjord, som driver gård, ble tiden etterpå tung. Han fikk heldigvis mye hjelp fra familie og venner.

Utpå høsten hadde han blitt såpass bra, at han sakte, men sikkert begynte å trene seg opp igjen. Året etter var han på ny i skisporet.

– Hvordan var det å stille til start igjen?

– Slike ulykker skjer heldigvis ganske sjeldent, så jeg har trøstet meg med det, og tenkt at: «denne gangen går det bra». Men det er klart at jeg husker godt den bakken hvor jeg falt, og har respekt for den.

Nils Andre Reinfjord går Birkebeinerrennet

Nils Andre Reinfjord liker seg godt i skisporet, og kan på det meste trene så mye som 15 timer i uka. Det vises på tida: Som regel gjør han unna de 54 kilometerne på rundt tre timer.

Foto: Privat

– Verdens tøffeste skirenn

Lege Marius Myrstad har forsket på helseutfordringer knyttet til deltagelse i Birkebeinerrennet.

– Dette er et av verdens tøffeste skirenn. Det er 54 kilometer og tre fjell som skal forseres, totalt cirka 1000 høydemeter. Jeg hørte at de raskeste løperne under «HalvBirken» forrige helg ble målt til 70 kilometer i timen. Det er klart at det er en viss risiko forbundet med det. Er man riktig uheldig, kan det bli alvorlig.

Han mener det viktigste er å tilpasse ambisjonsnivå og fart til egne ferdigheter og forberedelser.

– Ikke gå over evne, er et godt råd. Dette er en såpass tøff utfordring at man ikke bør stille opp med mindre man har forberedt seg godt, sier Myrstad, som samtidig bemerker at utholdenhetstrening generelt er forbundet med mange helsefordeler.