Hopp til innhold

Ni tiltalt etter Nordlands største amfetaminbeslag

Skal ha importert, solgt og finansiert store mengder narkotika.

Beslag av amfetamin

Amfetaminbeslaget i Lofoten er et av de største som er gjort i politidistriktet.

Foto: Politiet i Nordland

Tiltalen omfatter en narkotikaorganisasjon politiet mener har importert, distribuert, finansiert og videresolgt amfetamin og hasj med utgangspunkt i Lofoten.

Politiet begynte å rulle opp saken i 2018, og i dag er det tatt ut tiltale mot ni personer.

De ni skal ha hatt befatning med det statsadvokaten kaller en betydelig mengde amfetamin, nærmere 14 kilo. Det skal også være snakk om opp mot 7,5 kilo hasj.

Flere roller

Politiet jobbet lenge med opprullingen av det store nettverket som skal ha forsynt flere nordlandskommuner med narkotika. Det er snart ett år siden at politiet slo til mot et depot i Vågan kommune.

De ni tiltalte hadde, ifølge politiet, ulike roller i gruppen. De skal også ha hatt ulik befatning med mengden narkotika.

Tre av dem, en kvinne og to menn bosatt på Østlandet, skal ha organisert og tilrettelagt for transport. Stoffet ble fraktet fra Østlandet til Lofoten ved flere ulike anledninger.

Biler skal ha kjørt nordover og blitt overlevert til andre, både i Saltdal og i Steigen. To personer er tiltalt for å ha bistått gruppen gjennom å skaffe til veie kurérer.

Disse skal blant annet ha organisert og fordelt fraktoppdragene til tre av de tiltalte. De hjalp videre til ved å motta penger som stammet fra salg av narkotika på vegne av gruppen.

Det er tre personer som er tiltalt for å ha organisert transport av stoffet fra Østlandet og nordover.

– Stiller seg uforstående

Bodø politistasjon

Narkosaken omtales som en av de største i historien i Nordland politidistrikt, og det største amfetaminbeslaget noensinne i distriktet.

Foto: Beth Mørch Pettersen

Den ene representeres av advokat Malin Storrvik. Storrvik sier hennes klient stiller seg uforstående til forholdene politiet legger fram, og erkjenner ikke straffskyld.

Den andre tiltalte vil ikke kommentere saken foreløpig gjennom sin advokat Hilde Guldbakke, og den tredje har ikke fått tiltalen forkynt og vil derfor ikke gi noe kommentar.

Advokat Tor Haug forsvarer mannen politiet mener fraktet stoffet fra fastlandet og over til Lofoten.

Haug sier hans klient nekter straffskyld.

Advokat Rohnny Andersen representerer mannen politiet mener stilte eiendommen sin til disposisjon som depot i Vågan. Han erkjenner delvis straffskyld, men sier han ikke har hatt befatning med den mengde narkotika som fremgår av tiltalen. Mannen erkjenner heller ikke å ha hatt den rolle som påtalemyndigheten har lagt til grunn.

– Utover det ønsker vi ikke å kommentere tiltalen nå, sier Andersen til NRK

Mannen som har sittet i varetekt i snart ett år, omtales som den som har finansiert og anskaffet narkotikaen til Lofoten.

Han skal ha solgt og krevd inn penger for dette.

– Min klient erkjenner delvis straffskyld for enkelte av de forholdene som er omtalt i tiltalen. Utover dette ønsker ikke hans klient å si noe mer på nåværende tidspunkt, sier advokat Roland Kjeldahl.

Finansiering

Ifølge tiltalen skal en av de ni, som bor i Mo i Rana, ha finansiert skaffet narkotika for videresalg i Lofoten.

I tillegg skal han, sammen med en mann fra Vågan, ha lagret til sammen rundt 13 kilo amfetamin og cirka 3,5 kilo hasj på ulike steder på en eiendom i Vågan kommune.

Dette ble beslaglagt av politiet i desember 2018 og februar 2019.

Mannen som er medtiltalt, skal ha mottatt stoff og stilt sin eiendom til disposisjon. Han skal videre ha drevet med salg av narkotika, samt ha levert utbytte fra deler av omsetningen til ulike personer i gruppen, heter det i tiltalen.

Statsadvokaten mener at mannen overleverte 68.000 kroner til den ene importøren via en tredjeperson på Gardermoen i november 2018.

Går for retten i februar

Flere av de tiltalte skal også ha medvirket til salg av amfetamin og hasj i Lofoten.

De er også tiltalt for å ha krevd inn penger som stammet fra salg av narkotika og som deretter ble overlevert til andre deltakere i gruppen.

To tiltalte har ifølge statsadvokaten bistått med overlevering av rundt en kilo amfetamin og cirka en kilo hasj til en person i Lofoten, cirka to kilo hasj til en annen person i Lofoten og cirka en kilo hasj en tredje person i Lofoten, som alle solgte deler av narkotikaen videre.

Saken skal gå for Salten tingrett i februar til neste år.