NRK Meny
Normal

Her mistet ni råkjørere lappen på en kveld

– Nesten alle kjørte i over 130 kilometer i timen, sier UP-betjent Roger Olderøy.

"Spooky på Snubba"

NI BLE FOTGJENGERE: I løpet av fire timer hadde ni bilførere fått ny status som fotgjengere, her ved Snubba i Evenes.

Foto: Bodil Kristine Fagerthun

Under en fartskontroll sent søndag kveld i 80-sonen på E10 ved Snubba i Evenes mistet hele ni personer førerkortet. Kontrollen ble gjennomført etter at flere har ringt politiet og meldt fra om råkjøring på akkurat denne strekninga.

Og tipsene holdt vann, for å si det forsiktig.

– Dette var en målrettet aksjon for å ta råkjørere. Resultatet er likefullt nedslående. I løpet av fire timer ble hele ni førerkort beslaglagt. Det er sjelden kost, sier politiførstebetjent Roger Olderøy i UP til NRK.no.

Den høyeste farten som ble målt var på 135 km/t.

– De aller fleste som ble tatt lå i over 130 kilometer i timen. Det er altfor mye. Dette er et område hvor det ferdes mye folk nå, som bærplukkere og soppsankere. Det er også mye elg i området, som skaper ekstra trafikkfare, sier Olderøy.

Mye råkjøring

Veien opp mot Veggfjellet er et velkjent sted for fartsovertredelser. I slutten av mai røk også ni førerkort da UP holdt fartkontroll på den samme strekningen. Da var den høyeste målte hastigheten var 148 km/t.

– Bilistene kommer ned fra fjellet og kjører lenge i 90-sone, før de kommer inn i 80-sonen. Årsaken er at veien her blir smalere. Her er det mer hus og flere avkjøringer.

Olderøy er oppgitt over folks holdninger til fartsgrenser, at det ikke er så farlig å trykke gassen ekstra hardt i bånn.

– Veldig trist. Vi kommer fortsatt til å holde fokus på denne strekningen, sier UP-betjent Roger Olderøy til NRK.no.

Hadde folk holdt fartsgrensene ville de alvorlige trafikkulykkene vært redusert med 50 prosent, ifølge UP.

To mistet lappen på Sortland

Ytterligere to personer mistet førerkortet i en annen fartskontroll i 80-sonen Kjerringnesdalen ved Sortland.

Den ene av de to ble målt til 133 kilometer i timen i 80-sonen. I tillegg ble det ilagt 15 forenklede forelegg for for høy fart.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.