NRK Meny
Normal

Ni måneder lang etterforskning nærmer seg slutten

Den greske sjøoffiseren som er siktet for drap på en ukrainsk kvinne er varetektsfengslet i åtte nye uker.

Skip - «Anangel Explorer»

Politiet mener noe kriminelt har tilstøtt en ukrainsk kvinne i 30-årene på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam i oktober 2014. Kvinnen er fortsatt ikke funnet.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

13. oktober i fjor høst kaller politiet inn til pressekonferanse på politistasjonen i Narvik. Der forteller politistasjonssjef Egil Sletteng at en gresk mann er siktet for drap, etter at det er funnet blodspor fra en savnet ukrainsk kvinne på et malmskip, som ligger ankret opp like utenfor Narvik.

Ni måneder senere er kvinnen fortsatt ikke funnet. Den greske sjøoffiseren har siden oktober sittet varetekstfengslet med brev- og besøksforbud, men nekter straffskyld. Fengslingen ble denne uken forlenget med åtte nye uker.

– Det er en veldig komplisert sak med tanke på at det er så mange land inne i bildet. I tillegg er saken i seg selv sammensatt og komplisert. Det har vært en utfordrende sak som har tatt mye tid og ressurser, sier politiadvokat Siv Remen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Vitner fra mange land

Politiadvokat Siv Remen
Foto: Kjell Mikalsen / NRK

«Anangel Explorer» forlot havn i Amsterdam i slutten av september i fjor og politiet mener den savnede kvinnen skal ha gått om bord i skipet i dagene før avseiling.

Hun ble meldt savnet av pårørende 3. oktober via hjemlandets myndigheter og norsk politi ble bedt om å sjekke om kvinnen kunne være om bord, siden Narvik var neste anløpssted.

Hele mannskapet på 21 personer er avhørt og også andre personer har forklart seg for politiet. Noen flere ganger.

– Det er vitner som kommer fra ulike land. De fleste av disse vitnene har et arbeidssted som også varierer og de befinner seg også på ulike steder i verden. De nås ikke på en fast adresse for å si det slik, sier Remen.

Mann drapssiktet i Narvik

Politiet har avhørt mannskapet på 21 personer. Skipets besetningsmedlemmer kommer fra Hellas, Ukraina og Filippinene.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Tidkrevende etterforskning

Store mengder data fra telefonsamtaler og tekstmeldinger er hentet inn og behandlet, og havneområdet i Amsterdam er gjennomsøkt i forsøk på å finne den savnede kvinnen i 30-årene.

– Saken har overhodet ikke hatt liggetid hos politiet. Sakens kompleksitet tatt i betraktning, så har denne etterforskningen gått ganske hurtig.

Politiet i Norge har vært avhengig av bistand fra utenlandske myndigheter, noe som har gjort etterforskningen svært tidkrevende. Remen forteller blant annet om en rettsanmodning til Tyrkia, som det tok fire måneder å få svar på.

I tillegg har det meste av materialet som politiet har innhentet blitt oversatt, mens avhør har blitt tolket. Vitnene kommer fra land som Filippinene, Tyrkia, Ukraina og Hellas.

– I tillegg har vi et åsted som beveger seg rundt omkring i verden. Det er et skip i fart.

Nærmer seg slutten

Etterforskningen er nå i sluttfasen og saken er oversendt til statsadvokaten i Nordland for videre behandling, parallelt med at Kripos og politiet i Narvik gjør seg ferdige med de siste undersøkelsene.

– Jeg har aldri vært borti en så sammensatt sak, sier Remen.

Created by InfoDispatcher

Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon, under pressekonferansen i oktober i fjor.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?