Ber elgjegerne bruke kobber, men ni av ti elgjegere sverger til blyammunisjon

Når elgjakta starter i dag, bruker ni av ti jegere blyammunisjon, til tross for advarsler fra myndigheter og forskere. – Blyammunisjon går godt med geværet mitt og den er godkjent for storviltjakt i Norge, sier elgjeger Wilhelm Carlsen.

Elgjakta har startet

Elgjakta har startet

De aller fleste av de 75.000 elgene, villreinene og hjortene som ble felt under jakta i fjor, ble skutt med ekspanderende blyholdige prosjektiler.

Når et slikt prosjektil treffer dyret, ekspanderer fronten og blottlegger blykjernen slik at blyfragmenter spres til omkringliggende vev.

I august slo Mattilsynet alarm, og frarådet utsatte grupper fra å spise viltkjøtt skutt med blykuler mer enn én gang i måneden, fordi det kan øke mengden bly i blodet. Blyet i kjøttet kan påvirke barnets IQ, sa seniorrådgiver Catherine Svindland.

– Hvis man er gravid eller i fertil alder kan det blodet lagre seg i kroppen til kvinnen og kan gi påvirkning på fosteret i form av redusert IQ hos barnet. Det gjelder også barn som spiser slik kjøtt en gang i måneden, sa hun til NRK.no.

Selger bare bly

Men hos Komplett Fritid i Bodø er det ekspanderende blyholdige prosjektiler som selges mest.

Wilhelm Carlsen

Wilhelm Carlsen mener blyammunisjonen går godt med hans gevær.

Foto: Henning Raae Fosslien / NRK
Knut Haugen, NJFF

Knut Haugen i NJFF sier ammunisjonen i dag er annerledes enn den for 20-30 år siden.

Foto: NJFF

– Jegerne har skutt inn riflene sine med blyammunisjon fra gammelt av. Det kan være gevær fra 1960-tallet som fortsatt benyttes på jakt. Det har med hvor tung kulen er, for at de skal treffe rett, sier Morten Lassemo ved jaktavdelingen Komplett Fritid i Bodø.

Elgjeger Torbjørn Grytvik er innom fritidsbutikken i Bodø. Han har jaktet siden 1968 og sverger fortsatt til bly.

– Bly er best. Dersom du bruker stålammunisjon går kula rett gjennom dyret uten å gjøre skade. Kula skal drepe dyret, sier han til NRK.no.

Sverger til kobber

Leder Knut Haugen i Nordland Jeger- og Fiskerforbund mener elgjegere bør gå over til kobberammunisjon i stedet for bly, og at alternativene er gode.

– Jeg skjønner godt at de aller fleste jegerne sverger til bly. Det er jo det butikkene selger. Og gammel vane vond å vende. Har man erfaring med en type ammunisjon, er det lett å bytte. Men verden går videre. Ammunisjon i dag er noe helt annet enn for 20–30 år siden, sier Haugen.

Selv tilhører han et jaktlag på seks personer som de siste fire årene har brukt kobberammunisjon.

Vil avlive dyret raskest mulig

– Vi selger elgkjøtt som er garantert blyfritt. Det finnes fullgode alternativer til bly i så godt som alle kaliber. Bly er isolert sett skadelig. Kobber er like bra, om ikke bedre, mener Haugen.

Et fåtall av elgjegerne som Morten Lassemo ved Komplett Fritid ekspederer velger blyammunisjon. Alternativet er de ikke bekvemme med, tror han.

– De har skutt inn geværet med bly, og de føler fjerne at dyret dør raskere med denne ammunisjonen. Selv om man kanskje ikke skulle tro det, har jegerne stor omsorg for de dyrene de skyter. Det er om å avlive dyret fortest mulig, sier han til NRK.no.