Hopp til innhold

AaFK reagerer etter cupkaos: – Usaklig forskjellsbehandling

NFFs avgjørelse om å flytte frem NM-kampen mellom AaFK og Bodø/Glimt med én uke har skapt bråk. AaFK nekter å spille, mens NRKs sportskommentator kaller avgjørelsen «særdeles amatørmessig».

Lars Arne Nilsen, trener for AaFK

– Vi hadde sett for oss en storkamp mot en av Europas bedre lag, sier AaFK-trener Lars Arne Nilsen. Her fra dagens trening.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

4. rundekampen i norgesmesterskapet i fotball var egentlig berammet til søndag 13. mars. Nå flyttes den én uke frem etter oppfordring fra den regjerende seriemesteren.

Det bekreftet konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund overfor NRK onsdag morgen.

Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn.

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF forstår at AaFK er misfornøyd med avgjørelsen, men mener det er til det beste for norsk fotball.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er viktig for oss å legge til rette for at våre lag skal nå langt i Europa. Det har en veldig høy prioritet og betyr mye for norsk fotball, begrunner Fisketjønn flyttingen med.

Nå bekrefter Aalesund overfor Sunnmørsposten at de har gitt NFF, NTF og Glimt beskjed om at de ikke stiller til kampstart søndag.

– Trenerteamet er tydelig på at laget ikke er kampklart. Dette er en avgjørelse hele klubben støtter, sier administrerende direktør Geir S. Vik til avisa.

Ifølge NTB risikerer klubben tre års utestengelse fra Norgesmesterskapet dersom de ikke møter til kampen.

Knutsen tror det blir kamp

Glimt-trener Kjetil Knutsen er imidlertid ikke bekymret, og sier de forbereder seg på kamp i Ålesund søndag.

Kjetil Knutsen Spania Alicante Glimt

Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen ba nylig om at kampen mot AaFK flyttes. Nå får han viljen sin.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– Vi forholder oss til at den er satt opp klokka 18. Det er veldig sjeldent kamper ikke går, så vidt jeg vet. Jeg tipper denne kampen også kommer til å spilles.

– Men har du forståelse for Aafks syn her?

– Jeg har ikke nok fakta til å uttale meg om AaFK sin situasjon. Alle lag har utfordringer med koronapandemien. Det må vi bare leve med. Men dette kunne forbundet løst på en annen måte for begge klubber. Prosessen har tatt altfor lang tid.

– Nå tror jeg det er viktig at vi går videre. Vi er ferdig med dette nå og forbereder oss så godt vi kan både på kampen søndag og mot AZ neste torsdag.

– Usaklig forskjellsbehandling

Men i Aalesund står de på sitt. I en pressemelding skriver klubben at kampen er avlyst og at de nå skal kontakte dem som har kjøpt billett.

«Vi opplever dette som en usaklig forskjellsbehandling mellom to konkurrerende klubber», skriver de.

Til NRK utdyper trener Lars Arne Nilsen:

Det er veldig skuffende selvfølgelig. Mest på vegne av spillerne som har virkelig jobbet og gledet seg til kampen, men også for supporterne og hele byen. Vi hadde sett for oss en storkamp mot en av Europas bedre lag. Det er veldig trist at NTF velger å ta den kampen fra oss, sier han.

Kunne dere ikke bare spilt med juniorlaget?

Det ville vært respektløst overfor Bodø/Glimt. De kommer hit for å spille en viktig kamp. Det er en viktig del av deres forberedelser. At de skal reise hit å spille mot et juniorlag blir helt feil. Hvis det er viktig for dem å forberede seg må de finne en annen motstander.

Stikker dere kjepper i hjulene for Bodø/Glimt her?

Det håper jeg virkelig ikke. Vi har ikke noe problem med Glimt. Jeg har snakket med Kjetil Knutsen flere ganger. Han har fått beskjed om at de må forberede seg til Europacupen uten oss.

Kommentator: – Amatørmessig flytting

Men hvorfor har en kampdato skapt så mye kontrovers? Forklaringen er følgende:

Bodø/Glimt har gjort stor suksess i den europeiske turneringen Conferece League.

Allerede neste torsdag møter de nederlandske AZ Alkmaar i åttedelsfinalen, mens returoppgjøret i Nederland er torsdag 17. mars.

Problemet er at cupkampen mot AaFK havner midt imellom de to oppgjørene mot den nederlandske storklubben.

Etter å ha slått Celtic ut av turneringen, ba derfor Glimt-trener Kjetil Knutsen om at kampen mot AaFK skulle flyttes frem en uke.

Dette for å sikre Glimt best mulig oppladning til storkampene i Europa.

AaFK sliter på sin side med et koronautbrudd i klubben. Aafk-trener Lars Arne Nilsen uttalte til TV 2 før flyttingen ble kjent at de nekter å spille dersom det skjer.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er heller ikke imponert.

– Dette er særdeles amatørmessig av NFF og NTF (Norsk Toppfotball, journ.anm.) å komme med en slik beslutning så sent.

Allerede i september ble 4. rundekampen satt opp i terminlista. Samtidig ble det i desember klart at Glimt var videre til sluttspillet i Europa, viser Saltvedt til.

– De har visst at denne problemstillingen var aktuell i hele vinter. Nå blir det feil for begge lag. For Glimt er det forstyrrende inn mot de to viktige europacupkampene. De er heller ikke interessert i å gå videre på walkover fordi motstanderen ikke stiller.

– For AaFK betyr kampen enda mer. En folkefest og et høydepunkt denne våren. Så ender det opp med en løsning der de ikke, satt på spissen, kan stille lag. Dette er ikke fair for noen av lagene, legger kommentatoren til.

Tar selvkritikk

Nils Fisketjønn i NFF har forståelse for kritikken fra AaFK, men hevder de måtte ta grep nå.

– Det er viktig å understreke at vi har stor forståelse for utfordringene Aalesund kommer opp i, men totalt sett er dette det beste for norsk fotball.

– Hvordan vurderer du trusselen fra AaFK om at de ikke vil stille opp til kampen fordi de har mye sykdom og skader?

– Vi kommenterer ikke indre anliggende i klubber, svarer Fisketjønn, og understreker at avgjørelsen har stor støtte både i ledelsen i Norsk Toppfotball og i NFF.

– Burde dere gjort grep tidligere for å unngå å havne i denne situasjonen?

– Vi får ta kritikken for at vi ikke så inn i glasskula tidligere og planla dette bedre. Det gjelder både oss, Norsk Toppfotball og klubbene.