– Det er sånn det må føles å vinne i Lotto

Morten Johansen fra Helligvær er én av 10 unge fiskere i Norge som har fått tildelt gratis torskekvote av Fiskeridirektoratet. – Den ville ellers kostet meg over to millioner kroner, sier han.

Torskefiske

HELDIG: 10 unge fiskere har fått tildelt rekrutteringskvote fra og med neste år. Samtlige av søkerne har ønsket seg deltakeradgang i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62° nord, og vil få innvilget ønsket sitt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox.com

Fisker Morten Johansen fra Helligvær

FORNØYD: – Jeg har aldri vunnet i Lotto før, men kan tenke meg til at dette er ganske likt, sier Morten Johansen fra Helligvær utenfor Bodø.

Foto: Privat

– Jeg har aldri vunnet i Lotto før, men kan tenke meg til at følelsen er ganske lik, sier Morten Johansen fra Helligvær utenfor Bodø.

Han er en av 10 unge fiskere som har fått tildelt såkalt rekrutteringskvote fra og med neste år. I år var det totalt 28 søkere. Fire av de heldige er fra Nordland. I tillegg var det tre fra Finnmark og én fra henholdsvis Nord-Trøndelag, Rogaland og Troms.

– Jeg har søkt i flere år, uten å ha fått noe. Hadde jeg ikke fått i år heller, ville jeg sannsynligvis gitt opp, fortsetter Johansen, som har regnet seg fram til at tildelingen for hans del har en på verdi mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

– Det er mye penger. I utgangspunktet må kvotene kjøpes, hvis man ikke er heldig og får fra rekrutteringskvotene. Så dette betyr veldig mye, fortsetter han.

– Har lenge slitt med rekrutteringen

Det er Fiskeridirektoratet som deler ut rekrutteringskvotene, eller deltakeradganger som det også kalles, til unge fartøyeiere. Det har de gjort siden 2009. Ordningen er forbeholdt fiskere under 30 år som allerede eier et fiskefartøy, og de må ha fisket for minst 200.000 i 2014, skriver Lofotposten.

– Vi har lenge slitt med dårlig rekruttering til fiskeryrket. De som driver på, blir bare eldre og eldre. Da dette kom i gang var tanken derfor å lage en ordning som gjør det enklere for unge fiskere å komme seg inn i en næring som det kan være vanskelig å etablere seg i, sier rådgiver Mia Høgi i Fiskeridirektoratet til NRK.

Hun legger til at mange av de som tidligere har fått tildelt kvotene har brukt det som en inngangsport for videre investering.

– De som søker, blir vurdert etter ulike rangeringskriterier. Nordland har vært veldig representert i denne ordningen i alle år.

– Er kvoten tidsbegrenset?

– Nei, så lenge de oppfyller kravene i deltakerforskriften, så vil de ha den kvoten så lenge forskriften gjelder. Så de unge fiskerne får mye her, sier Høgi.

– Har alltid vært en interesse

Sjarken til Morten Johansen

Sjarken til Morten Johansen fra Helligvær utenfor Bodø.

Foto: Morten Johansen

27-åringen fra Helligvær kjøpte sin første sjark allerede som 14-åring, og eier i dag en sjark på 42 fot.

– Det er dette jeg har vokst opp med, og det har derfor alltid vært en interesse. Etter videregående, dro jeg rett ut på havet, og der har jeg vært siden, sier Johansen.

For han betyr tildelingen at han kan gå en sikrere fremtid i møte, både økonomisk og driftsmessig.

– På vinteren har vi vært to båter som har drevet sammen. Nå, med den nye kvoten, kan man kanskje få grunnlag for å være to-sammen hele året. Det gir en mye enklere og sikrere drift enn å være ute alene.

– Hvor vanskelig er det for unge å komme seg inn i fiskeryrket?

– Det spørs hvilken vei man ønsker å ta. Det er ikke alltid like lett å få seg lærlingeplass. Klart, har mang penger og kan kjøpe seg en sjark, så kommer man seg alltids inn på et vis. Men det er et ganske brutalt utgangspunkt å kjøpe seg en båt uten kvote, avslutter han.

Deltakeradganger for 2015

Navn

Fylke

Født

Andreas Bekkvik

Finnmark

1990

Kristian Jensen

Finnmark

1989

Ørjan Mikkelsen Trane

Finnmark

1991

Kim-Are Botolfsen

Nordland

1988

Kim Ivan Nicolaisen

Nordland

1984

Morten Johansen

Nordland

1987

Thomas Enor Alves Wold

Nordland

1985

Torfinn Laukvik Myhre

Nord Trøndelag

1989

Gisle Godtfredsen

Rogaland

1990

Kent Angell

Troms

1984

Samtlige av søkerne har ønsket seg deltakeradgang i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62° nord, og vil få innvilget ønsket sitt. Kilde: Fiskeridirektoratet.