NRK Meny
Normal

Nå blir det nesten fritt fram for rypejegerne

Fem ryper om dagen kan en nordnorsk jeger skyte i år. – Men husk å vise måtehold, sier erfaren jeger i Rana.

Vandring i skog og fjell på jakt etter rypeflokker i Bø i Vesterålen.

SNART STARTER RYPEJAKTA: Og i år er det mye å glede seg til. Hver jeger kan skyte fem ryper om dagen og det er ingen årskvoter. Dermed kan jaktsesongen bli lang for den som vil.

Foto: Bjørnar Hansen

Statskog har heller ikke satt begrensning på hvor mange fugler en jeger kan skyte i løpet av 2014. Kvoten ble fastsatt fredag, og baserer seg på tellinger som er gjort.

– Kvota på fem ryper om dagen er som venta i forhold til telleresultatet, sier lederen i Rana Jeger og Fiskeforening, Steinar Høgås.

Oppgang i bestanden

Rypejakt (illustrasjonsbilde)
Foto: NRK

I går fastsatte Statskog rypekvota, som for hele Nordland og Troms er høyere enn den har vært de siste årene. De siste årene har det vært strenge reguleringer i fangsten, og i fjor var det maks tolv fugler per jeger i løpet av en sesong. I år er det ikke andre reguleringer enn dagskvota.

Nå er det en oppgang i rypebestanden over hele landet, og det er dette jegerne nå får nyte godt av.

– For det første så er det viktig å huske at dette ikke er en uuttømmelig ressurs. Så vi må holde selvjustis og vise måtehold. For det er nå vi skal legge grunnlaget for neste år. Og da må vi sette litt brems på uttaket også i år.

Så fem ryper hver dag over lang tid er ikke å anbefale?

– Nei. Men de første dagene av høstjakta tas det vanligvis ut 80-90 prosent av det som blir skutt det året. Jeg tror rapporteringa blir bedre nå, for det har vært ei underrapportering de siste årene. Årets kvote vil gi et mer riktig bilde av hvor mye som skytes, sier Steinar Høgås.

Rypejakta starter 10. september. 43 000 nordmenn gikk på rypejakt i fjor, mot nærmere 60 000 for bare et par år siden. Rundt halvparten av landets rypejegere jakter på statsgrunn, der jakta bestyres av enten av Statskog eller lokale fjellstyrer.

For ti år siden ble det skutt mer enn 400 000 ryper i løpet av den norske rypejakta, i jaktåret 2012/2013 rekordlave 120 000.

Stortelling

Rypetellinger i Statskog-regi er et stort prosjekt og foregår de tre første ukene i august. Flere hundre medlemmer fra lokale jeger- og fiskerforeninger går utlagte linjer i terrenget, det vil si at de går fire kilometer rett fram i terrenget. Med hund som medhjelper registrerer de hvor mange ryper og rypekyllinger de treffer på, med 250 meter på hver side av linjen som registreringsfelt.

Tellingene avgjør hvor store kvoter rypejegerne får i år.

– I kronårene 1987 og 1988 var det over 100 000 rypejegere på jakt. Mange har falt fra, særlig sofajegerne. Men de ivrigste jakter fortsatt, om enn i mindre omfang, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

En typisk rypejeger er på jakt i 10-12 dager og tar det som en ferie, med bålkos og overnatting i telt.

– Sammen med elgjakt vil nok rypejakt fortsatt ha status som den store folkejakta fremover selv om det har gått nedover med utbyttet de siste årene, sier Breisjøberget.

Rypejakt

RYPEJAKTA: Årets vakreste eventyr?

Foto: Jan Øystein Aksnes