Hopp til innhold

Nesten 5000 har stemt: Dette er Nordlands nye fylkesfugl

Det stod mellom syv kandidater. Nå er vinneren klar.

Kåring av Nordlands fylkesfugl

Dette er fuglene det stod om.

Hvilken fugl passer best til å representere Nordland?

Det er spørsmålet NRKs lesere nå har tatt stilling til. I samarbeid med Norsk Ornitologisk Forening, stod det mellom i alt syv fuglearter.

Tjelden ledet en god stund, men i sluttspurten dro ærfuglen fra. Det endte med at ærfuglen fikk hele 39 prosent av stemmene, mot 32 prosent for tjelden.

Våre fylkesnaboer i nord har allerede sin egen fylkesfugl, så det var vel slik sett på tide at Nordland fikk sin. Mens Troms har kjøttmeis, har Finnmark rypa.

Magnhild Johansen i Norsk Ornitologisk Forening i Nordland forteller at fuglene som ble valgt ut i konkurransen er nøye gjennomgått. De alle representerer fylket på sin måte.

– Kystfugler og fjellfugler er jo det som dominerer fuglebildet i Nordland, sier Johansen.

Men til slutt måtte det altså velges én til å være Nordlands fylkesfugl.

Fototur til Fuglevik

Ærfuglen er Nordlands nye fylkesfugl.

Foto: Kim Bomstad

Bli litt bedre kjent med ærfuglen

Ærfuglen er den største dykkeanden i Norge og veier i snitt 2,2 kg.

Akkurat som måsen er ærfuglen glad i fiskeslo som kastes fra både kaia og fiskebåten. Men det beste den vet er en av havets delikatesser: Blåskjell.

Ærfuglen er svart og hvit, og særlig hannene er praktfulle fugler. Den grønne «hanekammen» og det lakserosa brystet gir de et fint uttrykk.

Man finner fuglene på havet, men også ved havna og like utenfor fjæra.

Den eldste ærfuglen som er kjent i Norge ble faktisk over 30 år!

Stor interesse for konkurransen

Engasjementet rundt konkurransen har vært stor. På Instagram har innleggene om Nordlands fylkesfugl fått flere hundre interaksjoner.

Stemmene har kommet fra hele verden, trolig fra utflytta nordlendinger. Vi finner hele 27 land i oversikten over hvor stemmene kommer fra.

Fra topplasseringen, er det et stykke ned til bronsen. Storskarven fikk i overkant av 12 prosent av stemmene, mens storspoven fikk 5,32.

Deretter fulgte krykkje, heilo og blåstrupe.