NRK Meny
Normal

Nesnadrapet: – Han har kommet på ting han ikke husket

I dag starter ankesaken etter drapet på Havblikk camping i Nesna i Nordland i fjor sommer.

Rettssak Nesna

Forsvarer Per Magne Kristiansen sier at mannen som ble dømt for Nesna-drapet vil forklare seg annerledes i lagmannsretten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En mann i begynnelsen av 60-årene ble i Rana tingrett i mars dømt til 12 års fengsel for å ha kvalt sin kone i familiens campingvogn natt til 6. juli i fjor.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og i april fortalte hans forsvarer Per Magne Kristiansen at saken ble anket til lagmannsretten. I dag starter ankebehandlingen i Hålogaland lagmannsrett.

I dag møter mannen i Hålogaland lagmannsrett når ankebehandlingen starter i Bodø. Han nekter fortsatt straffskyld, men hans forsvarer sier at han nå husker mer enn i tingretten.

– Ting modnes

Aktor og forsvarer

Forsvareren forventer at saken i lagmannsretten vil fortone seg noe annerledes enn det som skjedde i tingretten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det som særtegner en sak som denne er at ting modnes. Det høres gjerne litt forbausende ut, men det gjør gjerne det. Man går gjennom ting når man tenker og da kommer det gjerne ting til overflaten som har ligget i dypet en stund. Sånn er det også her. Han har kommet på en del ting som han ikke hadde klart for seg i tingretten, som han vil gjør rede for i sin forklaring i dag, sier Kristiansen til NRK.no.

Han forventer at saken i lagmannsretten vil fortone seg noe annerledes enn det som skjedde i tingretten.

– Den kan bli annerledes med tanke på til tiltaltes forklaring, men utover det får vi bare se. Med en endret forklaring vil det også være en annerledes juridisk innfallsvinkel. Slik sett kan det bli en del endringer sammenliknet med forrige gang.

Kvinnen ble funnet død på Havblikk Camping i Nesna i fjor sommer. Det var ektemannen som meldte fra om at kona var død av hjertestans. Ifølge obduksjonsrapporten ble kvinnen kvalt, og ektemannen ble siktet og senere tiltalt for forsettlig drap.

Dømt i tingretten

Under rettssaken i Rana tingrett ba aktor Erik Thronæs om 12 års fengsel for mannen og fikk fullt gjennomslag både når det gjaldt bevisvurderingen og straffepåstanden.

– Det er ingen rimelig tvil om at det er tiltalte som er gjerningsmannen, sa Thronæs i innledningen av sin prosedyre.

Mannen ble også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til hver av sine tre voksne sønner. Thronæs mente bevisene mot mannen var overveldende.

– Det er ikke funnet tekniske spor etter en ukjent gjerningsmann, og det finnes heller ikke motiv for at det skulle være noen andre som har gjort dette. Samtidig kan vi utelukke selvdrap. Skadene på avdødes hals er påvist på flere steder som passer med at det er tatt et kvelningsgrep, sa han.

Etterforsker drap på campingplass på Nesna

Politiet skjønte tidlig at det var noe mistenkelig med dødsfallet på Havblikk camping i juli 2013. Etter kort tid ble ektemannen siktet for forsettlig drap.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Vil fokusere på samlivet

I tingretten beskrev mannen i 60-årene et til dels konfliktfylt forhold til sin ektefelle. Han fortalte om en episode i fjor, der kona klorte ham med neglene og sprang etter ham med kniv. Ifølge ektemannen kunne kona bli veldig aggressiv når hun hadde drukket.

En av parets sønner omtalte derimot i retten foreldrenes samliv som normalt, men at de kunne krangle og at begge da deltok.

– Det vi må klare å få frem for lagmannsretten er flere faktiske forhold. Det går på det som har skjedd der og da på Nesna. Det gjelder også hvordan samlivet har vært mellom ektefellene i forkant av det som skjedde.

Det er satt av fire dager til behandlingen av saken.