NRK Meny
Normal

Nekter straffskyld for sex-lokking

Statsadvokat Erik Thronæs har lagt ned påstand om 60 dagers fengsel og 30 dagers betinget fengsel for Rana-mannen som er tiltalt etter den såkalte groomingparagrafen.

Mor lurte overgriper i fella

TATT PÅ FERSKEN AV POLITIET: Her ved denne benken ved jernbanestasjonen på Mo ble 58-åringen pågrepet da han skulle til å ta kontakt med det han trodde var en 15 år gammel jente.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

58-åringen som er tiltalt for å ha forsøkt å lokke en 15 åring til å ha sex med ham, nektet straffskyld da rettssaken startet i Rana tingrett onsdag.

Mannen er tiltalt i for å ha pleid kontakt med ei mindreårig jente over internett, og avtalt å møte henne med hensikt å begå seksuelle overgrep.

Tiltalte erkjente ikke straffeskyld da rettssaken startet i dag.

Mannen innrømmet imidlertid å ha hatt kontakt med den 15-årige jenta.

– Men det var aldri meningen å ha sex med henne. Jeg beklager at jeg ga dette inntrykket, forklarte mannen.

På spørsmål fra aktor om hvorfor han svarte ja på invitasjonen om å møte jenta på jernbanestasjonen svarte han at hans mening var å advare jenta.

– Jeg ville forklare henne at hun måtte slutte med å gjøre slike avtaler. Jeg planla også å kontakte familien hennes, svarte mannen i retten i dag.

Chattet på Nettby

Mannen kom i kontakt men jenta på nettsamfunnet Nettby i mars i år. Mens de chattet med hverandre skal samtalen ha tatt en ubehagelig vending, og 15-åringen sa fra til moren.

Moren reagerte først med kvalme på mannens tilnærmelser. Deretter ble hun sint.

– Han ville møte henne på Meyergården, og det var ingen tvil om hva han ville, sa moren da hun forklarte seg i retten i dag.

Hun gikk tilbake til chatten, ga seg ut for å være datteren, sin og spurte mannen om telfonnummeret hans. Hun avtalte hun å møte mannen på jernbanestasjoen. Deretter kontaktet hun politiet.

Og da 58-åringen kom til jernbanestasjonen for å møte jenta, ble han pågrepet av politiet.

Moren trigget møte?

Mor lurte overgriper i fella

BLE KVALM OG SINT: Da moren oppdaget at datteren kunne bli utsatt for overgrep, tok hun affære.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Forsvaret mener at mora til den fornærmede jenta framprovoserte møtet med 15-åringen.

– Hadde du avsluttet chatten der og da, ville dette aldri blitt en sak, sa mannens forsvarer Erling Moss, som mener hans klient må frifinnes.

– Det kan hende, men dersom jeg ikke hadde gjort dette, kunne han ha forgrepet seg på andre, sa mora da hun forklarte seg i retten.

Brukte ikke lokkedue

I sommer avsluttet politiet sin etterforskning. Politifolkene som forklarte seg i Rana tingrett i dag, forklarte at de klarte å spore opp mannen via hans telefonnummer.

– Men nummeret tilhørte en bedrift, så mannens identitet ble ikke endelig klarlagt før under pågripelsen, sa politioverbetjent Reidun Breirem ved Helgeland politidistrikt.

Hun avviste også at politiet hadde brukt en såkalt lokkedue under pågripelsen av mannen.

– Det var snakk om to politipatruljer i sivil, sa hun.

Grooming-paragrafen

Mannen ble tiltalt etter straffelovens paragraf 201 A, den såkalte «groomingparagrafen» eller lokkeparagrafen.

– Så vidt jeg vet er det første gangen en sak av denne typen skal prøves for en domstol i Nordland, sa statsadvokat i Nordland, Erik Thronæs til NRK.no i forrige måned.

Fra nettchatten mellom 58-åringen og jenta

Fra nettchatten mellom 58-åringen og den 15-årige jenta.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Loven kom i 2007 og strafferammen for denne typen handlinger er bøter eller fengsel inntil ett år.

– Det er et relativt alvorlig forhold. Og hvis jeg husker riktig er det bøter eller fengsel i opp til ett eller to år. Dette er en bestemmelse som kom inn for ikke så lenge siden. Man ønsker å ramme typisk eldre personer som avtaler møter med unge jenter for å ha seksuell omgang med de, sier Thronæs.