Hevder han ble trakassert av kona: – Stakk meg med strikkepinner

Den drapstiltalte ektemannen fortalte i retten om amper stemning i campingvogna natta før kona ble funnet drept, men nekter for å ha tatt livet av henne.

Aktor og forsvarer

I sin forklaring mandag fortalte den drapstiltalte mannen at stemninga mellom ham og kona var amper kvelden før hun ble funnet drept. Her er aktor Erik Thronæs og forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Etter at dommeren begjærte lukkede dører i Rana tingrett mandag formiddag, har retten igjen åpnet dørene.

I retten forklarte den drapstiltalte mannen i 60-årene hva som skjedde kvelden og natta før kona ble funnet drept på Havblikk Camping i Nesna i Nordland lørdag 6. juli i fjor sommer.

De to har hatt campingvogna stående på campingplassen de siste fire årene. Etter et måltid hos noen bekjente var tiltalte, avdøde og et vennepar samlet i campingvogna.

– Stakk med strikkepinner

Mannen fortalte at stemninga var amper mellom ham og den nå avdøde kvinnen.

– Vi satt og pratet. Så gikk de to andre. Da begynte hun å snakke om å selge båten. Det ble ampert da hun tok opp det med å selge båten, forklarte den tiltalte.

Mannen sier han ikke følte seg beruset, men at han kjente at han hadde drukket.

På spørsmål fra aktor om hva som gjorde at det ble dårlig stemning, hevder tiltalte at avdøde sa stygge ting til ham.

Tiltalte forteller at avdøde skulle «ta ham». Hun skal ha kalt ham dum, at han ikke var noe til kar, og stakk han med strikkepinnene.

Videre hevder mannen at kona begynte å slå ham i ansiktet.

– Jeg fikk panikk

Bistandsadvokat Nesna

Etter at dommeren begjærte lukkede dører tidligere mandag, er rettssaken igjen åpen for publikum. Her er bistandsadvokat Dag Jodaa sammen med aktor Erik Thronæs og forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mannen er tiltalt for å ha drept sin egen kone ved kvelning. Den tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, mens påtalemyndigheten mener de kan bevise at han forårsaket ektefellens død.

Aktor Erik Thronæs fortalte i sitt innledningsforedrag at obduksjonsrapporten viste at avdøde hadde skader på halsen som var forenlig med vold mot halsen.

I sin forklaring mandag ettermiddag sa tiltalte at han fant henne død på natta, liggende på rygg.

– Jeg fikk panikk. Jeg løftet armen hennes, og den bare falt ned. Jeg ropte navnet hennes gjentatte ganger, men hun pustet ikke, fortalte han.

Deretter skal mannen ha ringt sønnene for å fortelle hva som hadde skjedd. Han erklærte tiltalte seg ikke skyldig etter tiltalen.

– Jeg kan jo ikke si at jeg har drept henne når jeg ikke husker det, sa mannen i retten.

– Nylontau rundt halsen

Ifølge de første politiavhørene med tiltalte skal han ha forklart at han fant sin kone liggende på siden med ett nylontau stramt rundt halsen. Tiltalte skal ha sagt at han fjernet dette tauet da han fant henne død.

Denne forklaringen benektet mannen i retten i dag. Han forklarte at tauet ikke har noe med dette å gjøre. 8. august frafaller han forklaringen om tauet, med at det er rent oppspinn.

– Jeg tror at jeg kan ha kommet med denne forklaringen for at jeg fryktet at jeg kunne få skylda for min kones død.

– Har du noen tanker om at det er funnet DNA fra deg på hennes hals, spør aktor.

– Nei. Det kunne vel ha kommet dit da jeg løftet henne.

Tiltalte mener han ble forledet til å forklare seg om dette av politiet som avhørte han.

– Hun kontrollerte meg

I Rana tingrett tegnet aktor Erik Thronæs et bilde av hva som skjedde i campingvogna den aktuelle natta.

Vitneforklaringer og åstedsundersøkelser viser at det ikke har vært en ukjent gjerningsmann, men at det er tiltalte som er gjerningsmannen, fortalte Thronæs i retten.

– Tiltalte tok livet av henne ved kvelning. Vi har ingen andre forklaringer. Vi har prøvd å finne andre muligheter, og andre gjerningsmenn, men vi har ingen andre forklaringer enn at det er ektemannen som har gjort dette, sa han.

– Vanskelig oppvekst

Før retten tok lunsjpause fortalte den drapstiltalte mannen i 60-årene om en vanskelig oppvekst. Mannen forklarte seg også om et omflakkende yrkesliv.

I retten ga mannen uttrykk for at hans nå avdøde kone, som han møtte i ung alder, kontrollerte ham.

De to var gift i 37 år, og drev flere forretninger sammen. Tiltalte hevdet blant annet at kona «snurret ham rundt lillefingeren».

– Hun kontrollerte meg, sa mannen, før hans forsvarer ba om lukkede dører av hensynet til privatlivets fred.

Inhabil meddommer

Nye dommere Nesna-rettssak

Etter en kort pause var dommerne på plass igjen med et nytt medlem. Den ene meddommeren måtte byttes ut etter domstolsloven paragraf 108, fordi han var inhabil.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Rettssaken mot mannen, som skal gå over fire dager i Rana tingrett, ble mandag morgen utsatt fordi den drapstiltalte mente én av meddommerne var inhabil.

Årsaken er at et familiemedlem av dommeren skal ha hatt et yrkesforhold den nå avdøde kvinnen.

Meddommeren ble erklært inhabil etter domstolsloven paragraf 108, og en ny meddommer ble raskt oppnevnt.

Like etter at dommerbyttet fant sted erklærte tiltalte seg ikke skyldig etter tiltalen.