Nekter å stemme på Lysbakken

– Heikki Holmås har de kvalitetene som trengs for å få velgerne tilbake til SV, sier landsmøtedelegat Hilde Rønningsen fra Nordland. Dersom Lysbakken ikke får en motkandidat på lørdag stemmer hun blankt.

Hilde Birgitte Rønningsen, landsmøtedelegat Nordland SV.

VIL IKKE STEMME PÅ LYSBAKKEN: Landsmøtedelegat Hilde Birgitte Rønningsen i Nordland SV skal stemme blankt dersom ikke Audun Lysbakken får en motkandidat.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Over hundre lokale tillitsvalgte sier til NRK at landsmøtet må få et reelt valg. De ønsker en motkandidat til Audun Lysbakken på lørdag. En av dem er Hilde Birgitte Rønningsen fra Nordland.

– Heikki appellerer til medlemmene på grasrota, han blir forstått og han er ikke preget av regjeringslitasjen, sier Rønningsen til NRK.no.

Hun gir Holmås honnør for å ha reist rundt i landet for å høre hva lokallagene er opptatt av.

– Han har et enormt erfarings- og kunnskapsgrunnlag for å forstå oss som jobber ute i ditriktene, sier landsmøtedelegaten.

Halvparten enig

Heikki Holmås

VIL IKKE SVARE: – Det er en hypotetisk problemstilling som jeg ikke vil svare på, sier Heikki Holmås om et eventuelt benkeforslag.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Og det er ingen tvil om at synspunktet vil finnes i landsmøtesalen på Lillestrøm. Av de som har svart NRK er 54 landsmøtedelegater til helga.

50 prosent av de 230 SV-erne svarer ja på spørsmålet «Synes du det bør være motkandidater til Audun Lysbakken på det ekstra-ordinære landsmøtet kommende helg?». 36 prosent svarer nei, 14 prosent vet ikke. Om lag halvparten av disse, 24 personer, svarer at det bør være motkandidater til Lysbakken på lørdag.

– Bør sitte i regjeringen

– Det murrer i SV over hele landet nå. Vi må få flere kandidater å velge mellom. Vi er mange som ønsker flere kandidater enn Adun Lysbakken, sier Hilde Birgitte Rønningsen.

Hun har mange SV-ere i Nordland med seg. Fylkespartiet støttet Holmås da lederstriden raste som verst tidlgiere i vinter.

– Lysbakken er i en posisjon hvor han har gått av som statsråd. Den nye lederen bør sitte i regjeringen. Det er litt over ett år til vi skal gå til valg. Den tida må vi bruke til å fokusere riktig, mener Rønningsen.

Hun håper valgkomiteen tar signalet og åpner opp for flere kandidater. Rønningsen er sikker på at det vil komme benkeforslag på en alternativ kandidat. Men tror ikke det er den beste løsningen.

Hilde Birgitte Rønningsen, landsmøtedelegat Nordland SV.

– Det murrer i SV over hele landet nå. Vi må få flere kandidater å velge mellom, sier Hilde Birgitte Rønningsen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Nei, det beste er at alt er klart før vi kommer, slik at vi vet at vi har flere å stemme på.

Og dersom det ikke skjer, stemmer hun blankt.

– Det blir en dum situasjon. Men jeg har ikke noe alternativ, sier hun til NRK.no.

Får støtte fra stortingsrepresentant

Geir-Ketil Hansen

Stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Også stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen (SV) er kritisk til Audun Lysbakken som leder. Han har tidligere aldri ville flagge sitt syn. Men i VG onsdag står han fram som Lysbakken-motstander.

– Hadde ikke denne saken kommet opp, ville jeg gått for Heikki. Nå er det ingen alternativer til Lysbakken. Han har et veldig vanskelig utgangspunkt, sier Hansen til avisen.