NRK Meny
Normal

– Løpet er ikke kjørt, det har knapt nok startet

Vefsn-ordføreren nekter å gi opp kampen mot storflyplass på Hauan i Rana.

Jann-Arne Løvdahl

For drøyt to uker siden ga Samferdselsdepartementet Avinor beskjed om å utarbeide en konsejonssøknad for en ny lufthavn på Hauan i Rana. I dag inviterte Avinor til møte om den nye lufthavnen i Rana. Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl ble ikke imponert over hva Avinors konsersjef, Dag Falk-Petersen, fortalte.

– Det jeg fikk ut av møtet var at det viser hvor lyst Avinor-sjefen har til å bygge en ny flyplass. Dette er en bedriftsøkonomisk dårlig sak for Avinor. Det vil koste det dobbelt å drifte Hauan sammelignet med kostnadene med Røssvoll og Kjærstad i dag, sier Løvdahl.

– Spektakulært

Avinor skal betale for arbeidet med å planlegge den nye flyplassen, og skal ha sitt arbeid med konsesjonssøknaden ferdig neste høst. Hvis Stortinget bestemmer at flylassen skal bygges, kan det bli et spektakulært prosjekt.

– Da er det en fin sjanse for oss til å bygge noe som er spektakulært, men samtidig effektivt, sikkert og miljøvennlig. Det skal være et bygg med teknologi i verdensklassen, sier Falk-Petersen.

Direktør i Avinor, Dag Falk-Petersen

AMBISIØS: Dag Falk-Petersen tror en ny flyplass på Hauan vil bli spektakulær.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Til stede i dag var en rekke ordførere og andre kommunerepresentanter fra Helgeland, i tillegg til Nordland fylkeskommune. Rana-ordfører Kai Henriksen (H) var svært fornøyd med det Avinor-sjefen hadde å fortelle.

– Dette er en etterlengtet dag. Jeg er veldig fornøyd med at Avinor har tatt samferdselsdepartementets oppdrag på alvor. Jeg har en god følelse i kroppen etter dagen i dag, sier Rana-ordføreren.

Kai Henriksen

GLEDENS DAG: Rana-ordfører Kai Henriksen var svært fornøyd etter dagens møte med Avinor.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg/NRK

– For folk flest

En ny flyplass på Hauan vil bety at Røssvoll i Rana og Kjærstad i Vefsn blir lagt ned. Løvdahl nekter å gi opp kampen for sin lokale flyplass.

– Løpet er overhode ikke kjørt. Det har knapt nok startet, varsler Vefsn-ordføreren.

Samferdselsdepartementet skal nå gjennomgå de positive og negative konsekvensene en ny storflyplass på Hauan vil få.

– Vi har en stor region som skal betjenes og vi må evne å se det større bildet. Da er det ikke sikkert at Hauan er det beste alternativet. Jeg håper de analysene som skal gjøres vil gjennomgå dette på en ordentlig måte, sier Jann-Arne Løvdahl.

– Jeg har stor respekt for at Løvdahl kjemper for sin lokale flyplass. Men dette handler også folk flest, og ikke bare om næringslivet. For helgelendingene som vil ut i Europa uten å være nødt til å betale skjorta for billetten, er det viktig at vi får på plass en storflyplass. Det håper jeg motstanderne av Hauan ser, sier Kai Henriksen.

Samferdselsdepartementet ga i dag Avinor beskjed om å starte planleggingen av en ny regional flyplass på Hauan i Mo i Rana. Flyplassen skal kunne ta ned store passasjerfly og vil bli norges mest moderne regionale flyplass.