NRK Meny

– Løpet er ikke kjørt, det har knapt nok startet

Vefsn-ordføreren nekter å gi opp kampen mot storflyplass på Hauan i Rana.

Jann-Arne Løvdahl

Artikkelen er mer enn to år gammel.

For drøyt to uker siden ga Samferdselsdepartementet Avinor beskjed om å utarbeide en konsejonssøknad for en ny lufthavn på Hauan i Rana. I dag inviterte Avinor til møte om den nye lufthavnen i Rana. Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl ble ikke imponert over hva Avinors konsersjef, Dag Falk-Petersen, fortalte.

– Det jeg fikk ut av møtet var at det viser hvor lyst Avinor-sjefen har til å bygge en ny flyplass. Dette er en bedriftsøkonomisk dårlig sak for Avinor. Det vil koste det dobbelt å drifte Hauan sammelignet med kostnadene med Røssvoll og Kjærstad i dag, sier Løvdahl.

– Spektakulært

Avinor skal betale for arbeidet med å planlegge den nye flyplassen, og skal ha sitt arbeid med konsesjonssøknaden ferdig neste høst. Hvis Stortinget bestemmer at flylassen skal bygges, kan det bli et spektakulært prosjekt.

– Da er det en fin sjanse for oss til å bygge noe som er spektakulært, men samtidig effektivt, sikkert og miljøvennlig. Det skal være et bygg med teknologi i verdensklassen, sier Falk-Petersen.

Direktør i Avinor, Dag Falk-Petersen

AMBISIØS: Dag Falk-Petersen tror en ny flyplass på Hauan vil bli spektakulær.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Til stede i dag var en rekke ordførere og andre kommunerepresentanter fra Helgeland, i tillegg til Nordland fylkeskommune. Rana-ordfører Kai Henriksen (H) var svært fornøyd med det Avinor-sjefen hadde å fortelle.

– Dette er en etterlengtet dag. Jeg er veldig fornøyd med at Avinor har tatt samferdselsdepartementets oppdrag på alvor. Jeg har en god følelse i kroppen etter dagen i dag, sier Rana-ordføreren.

Kai Henriksen

GLEDENS DAG: Rana-ordfører Kai Henriksen var svært fornøyd etter dagens møte med Avinor.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg/NRK

– For folk flest

En ny flyplass på Hauan vil bety at Røssvoll i Rana og Kjærstad i Vefsn blir lagt ned. Løvdahl nekter å gi opp kampen for sin lokale flyplass.

– Løpet er overhode ikke kjørt. Det har knapt nok startet, varsler Vefsn-ordføreren.

Samferdselsdepartementet skal nå gjennomgå de positive og negative konsekvensene en ny storflyplass på Hauan vil få.

– Vi har en stor region som skal betjenes og vi må evne å se det større bildet. Da er det ikke sikkert at Hauan er det beste alternativet. Jeg håper de analysene som skal gjøres vil gjennomgå dette på en ordentlig måte, sier Jann-Arne Løvdahl.

– Jeg har stor respekt for at Løvdahl kjemper for sin lokale flyplass. Men dette handler også folk flest, og ikke bare om næringslivet. For helgelendingene som vil ut i Europa uten å være nødt til å betale skjorta for billetten, er det viktig at vi får på plass en storflyplass. Det håper jeg motstanderne av Hauan ser, sier Kai Henriksen.

Samferdselsdepartementet ga i dag Avinor beskjed om å starte planleggingen av en ny regional flyplass på Hauan i Mo i Rana. Flyplassen skal kunne ta ned store passasjerfly og vil bli norges mest moderne regionale flyplass.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.