Hopp til innhold

Nedslående skjell-sjekk

Forlatte, halvt nedsunkne og dårlig merkede skjelloppdrett flyter rundt i fjordene i Nordland.

Blåskjell

Blåskjellnæringen i Norge har slitt økonomisk i en lengre periode, noe som har ført til en rekke konkurser og mange forlatte, utrangerte anlegg.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Dette er et veldig stort problem og disse gamle anleggene er en fare for skipstrafikk og småbåter, sier Helen Christiansen, prosjektleder i Fiskeridirektoratet.

Nordland har flest konsesjoner for blåskjelloppdrett i landet. Direktoratet er nå på storkontroll i fylket for å sjekke hvordan det står til med anleggene.

De fleste bryter forskrifter

- Vi har så langt sjekket nesten 75 lokaliteter og de aller fleste oppdretterne vil nå få brev fra oss om at de må gjøre noe med anleggene sine, sier Christiansen til NRK.

- Svært mange anlegg er ikke merket slik at de kan spores tilbake til eieren, slik forskriftene krever. Det er også krav om at oppdrettene skal være merket med lys og radarreflektor, noe de ofte ikke er.

- I tillegg er det mange gamle og nedlagte anlegg der ingen har tatt ansvar for å rydde opp, sier Christiansen.

Les også: Må rydde opp blåskjellene

Lite lønnsomt

Et vanlig skjelloppdrett består av lange strekk med tråder som er senket ned i havet. Disse løftes opp til overflata av flytebøyer. Dersom anlegget ikke blir høstet eller fulgt opp, kan det bli så tungt at det synker noen meter under havoverflata og blir en fare for skipstrafikk.

- Det er alvorlig fordi båter kan kjøre på gamle anlegg som har slitt seg og reker rundt.

Det har vært dårlig butikk å drive skjelloppdrett i Nordland. Delvis fordi det har vært algeproblemer og at skjellene voksere saktere enn på sørlandet, men også fordi det ikke har vært noe mottaksapparat som står klart når skjellene er klar til høsting.

- Det kan kanskje forklare hvorfor anleggene ikke er i forskriftsmessig stand. Dermed blir det mange hjemmelagde og billige løsninger. Men samtidig er det ingen unnskyldning for å ikke følge lover og regler.

Storkontroll

For to år siden gjennomførte Fiskeridirektoratet kontroller av flere skjelloppdrett.

- Også den gang var det mange anlegg som ikke fulgte forskriftene, derfor ble vi ikke overrasket denne gangen. Men det er leit å se at næringen er slik, sier Christiansen.

Fiskeridirektoratet region Nordland gjennomførte første del av sine kontroller i uke 21. Nordland er den regionen som er rammet hardest av den vanskelige situasjonen i blåskjellnæringen de senere år.

Fylket har hatt flere hundre registrerte blåskjelltillatelser, og det er denne våren utført et stort arbeid for å kartlegge hvilke tillatelser som er aktive og hvor det ligger utrangerte anlegg. På bakgrunn av dette står det igjen ca 150 tillatelser som skal befares.

Alle blåskjellanlegg fra Bindal til Bodø har blitt kontrollert med hjelp fra Indre kystvakt . Resten av fylket vil bli kontrollert med Fiskeridirektoratets egen båt «Royal Wiking» i ukene 24 og 25.

Ærfugl spiser opp blåskjellene til oppdrettsnæringen

I følge fiskeridirektoratet er mange oppdrettere i ferd med å gi opp blåskjellene etter flere år med dårlig økonomi. Medvirkende årsaker som ble oppgitt var blant annet at skjellene ble spist av ærfugl (bildet), samt påslag av sjøpølse og kalkørmark. Også mye alger og manglende mottak og kjøpere som ikke var villig til å gi en god nok pris som sikret lønnsomhet, bidro til å forverre lønnsomheten.

Foto: Beate Haugtrø / NRK