Blir nedringt om skogbrann i Sverige

110-sentralene på Helgeland, Innlandet og i Trøndelag blir nedringt av folk som tror det er skogbrann i grensetraktene.

Skogbrann i Sverige

Det er ikke fare for at brannen sprer seg over grensa til Norge.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / NTB scanpix

– I løpet av to timer har vi fått over 100 telefoner fra bekymrede folk på Helgeland som har observert røyk og røyklukt, sier operasjonsleder i Jon Inge Kvalbukt.

Politiet mottok først melding om tett røyk inn mot Tosenfjorden i Brønnøysund.

– Det ble satt i verk tiltak av brannvesenet i Brønnøysund for å lokalisere hvor røyken kom fra, og om det var snakk om skogbrann på stedet. Noen brann lot seg ikke lokalisere, heller ikke fra fly, sier Kvalbukt.

Tett røyk er observert helt opp til Dunderlandsdalen og Saltfjellet.

Svensk skogbrann

En stor skogbrann nord for Stockholm som sprer seg vestover helt til Trøndelag og Nordland, samt spesielle værforhold, er årsaken til røyklukten.

– Vi har fått avklart at det ikke kan lokaliseres ild i vårt området og har hatt fly i lufta for å se etter brann. Både brannvesen og politi har vært i kontakt med svensk politi, og det er en stor skogbrann i Sør-Sverige som er årsaken, sier Kvalbukt.

Han vil informere om brannen og be folk om å melde i fra hvis de observerer noe annet enn røyk.

– Det er ingen fare for spredning til Norge og ingen grunn til å være unødig bekymret, men hvis du observerer ild må du ringe i fra, sier Kvalbukt.

Det er spesielt nord for Mosjøen det oppleves lukt av røyk. Kvalbukt oppfordrer folk til å være forsiktig ved bruk av åpen varme med tanke på den tørre sommeren vi har hatt.

– Vi har hatt en utrolig tørr sommer og man skal være veldig forsiktig med å gjøre opp ild eller bå. Det er stor fare for at det kan oppstå skogbrann, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Skogbrann i Sverige

Skogbrannen startet i Sala kommune, nordvest for Stockholm, torsdag.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / NTB scanpix

Nedringte sentraler

– Jeg har aldri opplevd lignende siden jeg begynte å jobbe her i 1986. Fra og med klokka 10 i dag har vi fått over 100 telefoner, sier operatør Geir Arne Grafsrønningen ved 110-sentralen for innlandet til NTB søndag.

Skogbrann startet i Sala kommune, nordvest for Stockholm, torsdag og har siden spredt seg til et område på 25 kvadratkilometer. Fortsatt har ikke brannvesenet kontroll, melder Aftonbladet.

Søndag jobbet 100 brannfolk på bakken, mens 10 helikoptre sirklet i luften.

– Brannen er helt ut av kontroll og det er fullstendig kaos. Det eneste som kan redde skogen, er regn, sier helikopterpilot Aram Rubenstein til den svenske avisen.

Det er ikke fare for at brannen sprer seg over grensa til Norge.