NRK Meny
Normal

Nedringes om avmagrede pinnsvin

Organisasjonen Pinnsvinhjelpen har den siste uka mottatt flere observasjoner og meldinger om pinnsvin i Bodø som sliter. – Det er ikke så rart, for egentlig skal det ikke vært pinnsvin så langt nord, sier Ingrid Synnøve Fosse.

Pinnsvin

Torunn Dverseth med en pinnsvinunge hun oppdaget i hagen. Når får det mat og stell for å komme opp i vekt. – Jeg håper jeg kan sette det ut igjen, sier bodøkvinnen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

De siste dagene har Pinnsvinhjelpen blitt kontaktet av folk som har funnet syke og avmagrede pinnsvin.

– Vi er i skikkelig i beit, og søke pinnsvinhjelpere og oppstallere i Bodø. I september-oktober går pinnsvinene i dvale, og de som ikke har oppnådd en vekt på 6-700 gram, vil ikke overleve vinteren, sier leder Ingrid Synnøve Fosse i Pinnsvinhjelpen.

Torunn Dverseth fant en forkommen pinnsvinunge utenfor huset sitt.

– Det hadde rotet seg ned trappa til kjellerinngangen og kom seg ikke opp igjen. Jeg flyttet det ut i hagen igjen. Da det hadde ligget der i ett døgn uten å bevege seg, sa Pinnsvinhjelpen at jeg skulle ta det inn og forsøkte å tine det opp.

Bare 200 gram

Den frivillge organisasjonen Pinnsvinhjelpen har den siste uka mottatt flere observasjoner og meldinger om pinnsvin i Bodø som sliter. – Det er ikke så rart, for egentlig skal det ikke vært pinnsvin så langt nord, sier Ingrid Synnøve Fosse.

Etter tre dager inne i en kasse på baderomsgulvet begynner det lille pinnsvinet å kvikne til, maten som hunden Sira får, har nå også blitt populær pinnsvinføde.

Men den lille krabaten må spise mye hvis den skal ha håp om å overleve vinteren. Når Dverseth løfter pinnsvinet opp i kjøkkenvekta, viser den 208 gram. Pinnsvinet må dermed tredoble vekta si for å overleve vinteren.

– Jeg håper jeg kan sette det ut igjen, sier bodøkvinnen.

Pinnsvinhjelpen mener det er viktig å gi pinnsvinet en håndsrekning til å komme opp i vekt før det går i vinterdvale.

Tre dager etter at Torunn Dverseth tok inn pinnsvinet, veier det like over 200 gram.

Tre dager etter at Torunn Dverseth tok inn pinnsvinet, veier det like over 200 gram.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Sett ut matstasjoner, gjene samme tørrfôr som man gir katter. Du kan også tilrettelegge for en trygg vinterbolig for pinnsvinet i hagen. Har du kompostbinge med hageavfall i hagen, liker de å grave seg ned under bingen og gå i dvale der.

Trenger hjelp

Fordelen her er at komposten sørger for varme i jorda. Du kan legge løv, hageavfall og tøyfiller ved åpningen, så pinnsvinet kan bruke til hibygging.

– Pinnsvinets kroppstemperatur synker og hjertet slår bare hvert 20. minutt når de ligger i dvale. Akkurat som hos bjørnen.

En av fem dør

Organisasjonen har som mål å øke pinnsvinsbestanden, og holder til i Sør-Norge, hvor pinnsvinene er utbredt.

– I Nord-Norge er pinnsvinene mer sjeldne, og de som finnes i og rundt Bodø er etterkommere etter eksemplarer som ble utsatt for 50 år siden. Egentlig er det for tøft klima for pinnsvin så langt nord.

Pinnsvin som har fått hjelp

Pinnsvin er fredet i Norge. Dyret har vært på rødlista over trude dyrearter, men er ute av lista nå.

Foto: Pinnsvinhjelpen

Bare ett av fem pinnsvin overlever vinteren i Norge, og det er mange farer som truer.

– Den største trusselen er biler og annen mennesklig aktivitet som utbygging. Sult, mishandling av hunder og mennesker, sykdommer bidrar også til å minske bestanden, sier Fosse.

Pinnsvinet har vært på rødlista over truede dyr, men bestanden har de siste årene tatt seg opp. Selv synes Fosse det er et privilegium å ha et pinnsvin i hagen.

– Mange byer ønsker seg pinnsvin, så Bodø er heldig. Men selv om bestanden har vokst, er den ikke stabil. Derfor bør vi legge til rette for pinnsvinene. De er hyggelige nyttedyr, som kan ta både mus, huggorm og åtsel.

Ingrid Synnøve Fosse i Pinnsvinhjelpen.