NRK Meny
Normal

Nedgang i hvalfangsten

Norske hvalfangere har skutt mindre enn halvparten av kvoten, og mange har nå avsluttet jakten.

Vågehvalen inn over rekka

22 båter deltar i år i fangsten av vågehval i Norge.

Foto: Olavsen A/S

Årets hvalfangst ser ut til å bli en liten nedtur for næringa. I følge Lofotposten har norske hvalfangere fanget 534 vågehval så langt i år, av en kvote på 1286 dyr. Flere av hvalfangstskutene har allerede avsluttet sesongen.

– Mange av de som har deltatt i fangsten har avsluttet nå. Det har nok noe å gjøre med omsetningen. Noen skal også ha seg litt ferie, og det er nok årsaken til at fangsten stilner av, sier salgskonsulent Per Rolandsen i Norges Råfisklag.

I fjor tok norske hvalfangere 726 dyr, som var det høyeste antallet siden den norske hvalfangsten startet opp igjen i 1993. Sesongen varer til utgangen av august, men de fleste kvalfangerne avslutter jakten i god tid før sesongen er over.

Dårlig vær

Nordmenn har jaktet hval i over tusen år, men i dag er fangsten nærmest en nisjenæring. Rolandsen mener den dårlige sommeren er årsaken til at fangsten i år har vært svakere enn i fjor.

– I fjor hadde vi en utrolig bra sommer. I år har vi hatt det motsatte. Hvalfangsten er avhengig av gode forhold på havet og lite vind, sier Rolandsen til NRK.

Salgskonsulenten forventer likevel at jakten vil ta seg noe opp mot slutten av juli og i starten av august.

– Når ferien er over er det nok noen som vil ta opp fangsten igjen.

I år var det påmeldt 22 båter til hvalfangsten. 19 båter har til nå deltatt, skriver Lofotposten.

Vanskelig marked

Hvalfangst om bord i Brandsholmbøen

I dag får de få hvalfangerne som er igjen ikke lov å eksportere kvalkjøtt, og næringa er nærmest i ferd med å dø ut.

Foto: Barbro Andersen / NRK

I dag får de få hvalfangerne som er igjen ikke lov til å eksportere kjøttet , og næringa er nærmest i ferd med å dø ut. Det norske markedet er også lunken til kjøttet.

Tidligere har Japan importert norsk hvalkjøtt, og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har åpnet for å finne nye eksportmarkeder for vågehval i fremtiden.

Samtidig er motstanden mot hvalfangst utenfor Norge fortsatt stor. I forrige uke la Sea Shephard sitt fartøy «Sam Simon» til kai i Tromsø. Til NRK bekreftet kapteinen på Sam Simon at de ville følge med på aktiviteten til skipet «Winter Bay», som skulle frakte hvalkjøtt for en islandsk eksportør til Japan.