NRK Meny
Normal

Nederlandsk politi: – Det kan ha vært en krangel som kom ut av kontroll

Lørdag 27. september 2014 ankom en 31-årig kvinne fra Ukraina Schiphol i Amsterdam. Samme kveld går hun om bord i malmskipet «Anangel Explorerer», hvor hennes greske forlovede jobber. Siden har kvinnen vært savnet. I dag ble grekeren tiltalt for drap.

Savnet ukrainsk kvinne på flyplassen i Nederland

ANKOMMER SCHIPHOL: På et videoopptak fra et overvåkingskamera ved bagasjebåndet på Schiphol i Amsterdam ser vi at 31-åringen henter bagen sin. Politiet har i dag tiltalt en gresk skipsoffiser for å ha drept henne.

Foto: Gjengitt med tillatelse fra politiet i Amsterdam

«På Schiphol ringer kvinnen moren sin for å si at hun har kommet trygt fram. På et videoopptak fra et overvåkingskamera ved bagasjebåndet klokken 10.15 ser vi at hun henter bagasjen sin. Deretter må hun vente i timevis før hun sent om kvelden blir hentet av sin greske forlovede som jobber som andrestyrmann på malmskipet på vei til Narvik. Først klokka 03 om natten kjører en drosjesjåfør paret ut til skipet som ligger fortøyd i havneområdet Amerikahaven i Amsterdam.»

Slik beskriver nederlandsk politi hendelsesforløpet i en pressemelding hvor de samtidig ber publikum om tips.

Siden har ingen sett den ukrainske kvinnen. Blodspor med kvinnens DNA ble imidlertid funnet i grekerens lugar da skipet lå ved kai i Narvik. Mannen ble varetektsfengslet og siktet for drap.

I dag ble det klart at statsadvokaten i Nordland har tiltalt den greske sjøoffiseren for drap på den ukrainske kvinnen. 3. november må grekeren møte i Ofoten tingrett.

– Et avstandsforhold

Savnet ukrainsk kvinne med drapstiltalt gresk sjømann

Nederlandsk politi beskriver forholdet mellom 31-åringen og den fem år eldre greske skipsoffiseren som et avstandsforhold.

Foto: Gjengitt med tillatelse fra politiet i Amsterdam

Nederlandsk politi beskriver forholdet mellom kvinnen og den fem år eldre greske sjømannen som et avstandsforhold.

– De så hverandre bare av og til. 31-åringen reiste til Nederland fordi forlovedens skip lå ved kai. Slik kunne de være sammen noen dager, skriver politiet.

I dagene etter at 31-åringen gikk om bord i malmskipet lar hun høre fra seg to ganger. På mandag 29. september ringer hun sin mor og forteller henne at hun skal ut på en lang reise. Dagen etter sendte hun sin mor en tekstmelding der hun forteller at hun er tilbake i Amerikahaven, og at hun tirsdag 1. oktober skal fly hjem til Ukraina.

Slår alarm

Når datteren ikke kommer hjem slår moren alarm. Hun kontakter kapteinen på malmskipet, som forteller at datteren ikke befinner seg om bord.

Forloveden sender en e-post til familien hvor han forteller at han ikke vet hvor datteren deres er. Han skriver at kvinnen besøkte ham om bord, men forlot skipet. Før hun dro fortalte hun at hun ville reise til Australia for å søke jobb.

Familien slår seg ikke til ro med forklaringen og varsler ambassaden. De tar kontakt med politiet i Norge, som umiddelbart starter etterforskning.

– Kranglet

Nederlandsk politi antyder også et mulig motiv for at den greske andrestyrmannen kan ha drept sin forlovede.

– Det kan ha vært en krangel som kom ut av kontroll. Det mest åpenbare er at han har drept henne, og dumpet kroppen hennes over bord, oppsummerer politiet.

Det nederlandske politiet satte marinen inn i søket etter den savnede kvinnen, men hun er fortsatt ikke funnet. Politiet i Nederland er fortsatt på jakt etter vitner som kan ha opplysninger som kan kaste lys over forsvinningen.

– Skuffet

Den drapstiltalte sjøoffiseren erkjenner ikke straffskyld, og er skuffet over at det er tatt ut drapstiltale i saken.

– Han har sittet et helt år i varetekt, de siste ni-ti månedene med brev- og besøksforbud. Han har ikke hatt noe kontakt med omverdenen. Han har ventet lenge på en avgjørelse, og er selvsagt skuffet over tiltale, sier mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen i advokatfirmaet Furuholmen.

Malmskipet «Anangel Explorer», hvor politiet mener drapet har funnet sted, forlot Narvik sent mandag

Mannen ble pågrepet ombord i malmskipet «Anangel Explorer» i Narvik 13. oktober i fjor og har siden da sittet i varetekt i Bodø.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK