Nedbemanning og tomme ordrebøker: – Ha is i magen

Det er mange tomme ordrebøker hos oljebedriftene på Helgeland, men olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ber bransjen være tålmodig.

Oljekonferanse i Sandnessjøen

Olje- og energiminister Tord Lien er ikke bekymret for at bransjen nå mister viktig kompetanse under nedbemanningen.

– Det er viktig at operatører og leverandører i Nord-Norge sørger for å beholde kompetansen og kapasiteten for å være forberedt til den neste oppgangskonjunkturen vi vet vil komme, sier olje- og energiminister Tord Lien til NRK.

Oljetopper og politikere fra hele landet er samlet i Sandnessjøen under den årlige olje- og gasskonferansen Offshore Nordland. Til tross for at oljebransjen kutter tusenvis av stillinger, er olje- og energiminister Tord Lien (Frp) forsiktig optimist.

– Selv om optimismen ikke er på topp nå, mener jeg det er grunn til å være optimist på sikt. Olje- og gassnæringen vil være Norges største næring i flere tiår framover forutsatt at de greier den omfattende omstillingen, sier han.

Tre felt i Nordland

Utenfor Nordlandskysten er snart tre felt i produksjon og oljedirektør Bente Nyland har tro på at det kommer flere.

Bente Nyland, oljedirektør

Oljeaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen er imidlertid en av forutsetningene for mer aktivitet i oljebransjen, mener oljedirektør Bente Nyland.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Leverandørindustrien i Nord-Norge bør ha is i magen. Med Skarv, Norne og etter hvert Aasta Hansteen vil det være et kontinuerlig behov for varer og tjenester, sier Nyland.

Sulten på Lofoten

Oljeaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen er imidlertid en av forutsetningene for mer aktivitet i oljebransjen, mener oljedirektøren.

– Vi har fortsatt ikke utforsket de kystnære områdene nok. Der ligger det lisenser som det skal det tas en beslutning på. Så har vi Lofoten og Vesterålen, som også er en del av totalbildet for framtiden.

Men det er skjær i sjøen.

– Utfordringen er at kostnadene har eskalert slik at inntjeningen er blitt mye lavere. Men vi vet at industrien internt i selskapene jobber godt med å få kontroll på kostnadene. Også myndighetene må se om de kan kutte kostnader.

– Må omstille seg

Bente Kristine Lorentzen, Folkeaksjonen

Leder i folkeaksjonen, Bente Kristine Lorentzen.

Leder i folkeaksjonen, Bente Kristine Lorentzen, avviser at oljeleting i de fredede områdene er løsningen.

– Presset fra næringen vil øke, men jeg tror det vil lønne seg for de ansatte i oljenæringen å begynne å se på hvordan de må omstille seg. Vi trenger kompetansen de besitter i de nye, fornybare næringene vi skal leve av i framtiden.