Hopp til innhold

NASA sendte opp raketter for å lære mer om nordlyset

Prosjektet skal gi viktig informasjon om hvordan nordlyset påvirker jordas atmosfære. – Slik forskning har praktisk betydning for samfunnet, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Rakettoppskyting over Alaska

Timelapse-foto fra rakettoppskyting ved Poker Flat Research Range i Alaska 28. januar.

Foto: Jamie Adkins / NASA

Et sammensatt bilde av fire ulike forskningsraketter som NASA sendte opp 26. januar

Et sammensatt bilde av fire ulike forskningsraketter som NASA sendte opp 26. januar.

Foto: Jamie Adkins / NASA

I slutten av januar sendte NASA-finansierte forskere opp flere raketter nord for Fairbanks i Alaska.

– Dette er sannsynligvis et av de mest avanserte oppdrag som har blitt gjennomført under det pågående programmet for forskningsraketter, sier driftssjef John Hickman i NASA i en pressemelding.

Rakettoppskytingene fant sted i perioden 13. og 28. januar. Målsettingen er blant annet å lære mer om hvordan nordlyset påvirker jordens meteorologiske prosesser samt å innhente informasjon om planetens atmosfære, opplyser NASA videre i pressemeldingen.

– Stor aktivitet

Rakettoppskyting i Alaska

Rakettene ble sendt opp fra Poker Flat Research Range i Alaska.

Foto: Lee Wingfield / NASA

President Odd Roger Enoksen ved Andøya Space Center forteller at de jevnlig har NASA på besøk i Norge for å bistå under lignende forskningsoppdrag.

I år har vi veldig stor aktivitet. Vi hadde to prosjekt for NASA i fjor, og hjelper dem med tre ulike prosjekter i år. Nordlysforskning er stort også her i Nord-Norge, sier Enoksen til NRK.

Andøya Space Center selger tjenester til ulike aktører fra både inn- og utland, slik at forskerne kan få gjennomført den forskningen de ønsker. På Andøya kan forskere blant annet få skyte opp raketter og slippe vitenskapelige ballonger.

– Vi har lange tradisjoner for nordlysforskning her til lands, og forskningen står fremdeles høyt på agendaen i mange vitenskapelige miljø.

– Viktig

Pål Brekke

Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Solfysiker og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter forteller at nordlysforskning i dag har fått en praktisk betydning for samfunnet.

– De samme prosessene som lager nordlys, vil også påvirke satellitter, navigasjonsutstyr og annen teknologi på jorda, sier Brekke til NRK.

I oktober i fjor ble dette synlig ved at kraftig nordlys over Nord-Norge slo kompassnåla ut av kurs.

– Spesiell status

Forskningsrakett

Slik så en av NASAs forskningsraketter ut før oppskytningen.

Foto: Jamie Adkins / NASA

– Norge har en spesiell status i internasjonale forskningsmiljøer på grunn av vår beliggenhet. Vi har infrastruktur på plass, og nordlys nesten hver eneste natt. Det gjør at forskere kommer reisende fra hele kloden.

Brekke legger til at man i dag har utstyr som kan samle inn viktig informasjon om klimaet ved å studere forholdene i atmosfæren.

– Det å forstå prosessene under nordlysutbrudd er derfor viktig på mange måter, avslutter han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Slik oppstår nordlys» i nytt vindu

Laster Twitter-innhold