Narvik risikerer rettssak i London

Narvik må belage seg på å betale et millionavdrag til en tysk storbank innen 18. september. Hvis ikke risikerer kommunen rettssak i London.

Narvik Rådhus skulpturer "Lekende barn" i byparken

Innbyggerne i Narvik risikerer å måtte bla opp til en lang og dyr rettssak i London.

Foto: Mathis Eira / NRK

Kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana, Narvik, Vik, Bremanger og Kvinesdal har stanset all videre betjening av lånene i DnB NOR i forbindelse med Terra-skandalen. Årsaken er at kommunene mener at lånene er ulovlige etter kommuneloven og at banken spilte på lag med Terra om utarbeidelsen av avtalen, som muliggjorde de fatale investeringene.

Men for Narvik og Haugesund kommune er situasjonen ekstra spesiell, skriver Dagens Næringsliv. Tilsammen tok de to kommunene opp 427 millioner kroner lån i den tyske storbanken Depfa for å spekulere i amerikanske høyrisikopapirer.

Heller ikke denne gjelden er kommunene interessert i å betjene. Narvik alene skylder Depfa 148 millioner kroner, mens restlånet i DnB NOR lyder på 46 millioner kroner.

Ikke mottatt krav

- I motsetning til Haugesund har ikke Narvik mottatt noe konkret krav, men jeg antar det er like rundt hjørnet. Forfall er 18. september, bekrefter rådmann Wiggo Laurtizen i Narvik overfor NRK.

Narvik avventer foreløpig med betale, fordi kommunen mener låneavtalene er ugyldige. Siste renteavdrag kommunen betalte til Depfa var på 23,9 millioner kroner, mens DnB fikk et avdrag 7, 3 millioner til DnB nor

- Dette var tidligere i år, sier Lauritzen.

Jurister jobber nå med saken, for å avgjøre om avtalene er ugyldige. Dersom de ikke er ugyldige vil det svi for kommunen, som trolig må betale strafferenter.

London

DnB Nor varslet tirsdag at saken kan havne i retten - i Norge. Låneavtalen med den tyske banken Depfa er imidlertid bundet av engelsk rett. Dermed kan innbyggerne i Narvik bli tvunget til å føre en lang og dyr sak etter helt andre prinsipper i England.

Ordføreren i Haugesund sier til Dagens Næringsliv at det finnes mange muligheter for å løse saken utenfor rettslokalene.

Betaler restoppgjør

Narvik og Haugesund har lånt til sammen 427 millioner kroner fra Depfa.

Haugesund vil imidlertid sammen med Narvik uansett gi den tyske banken restoppgjøret som kommunene fikk fra konkursboet etter realiseringen av obligasjonene de opprinnelig kjøpte. Dette utgjør 145 millioner kroner.

Depfa vil ikke kommentere saken.

Forrige uke ble det kjent at Narvik og Hattfjelldal ligger an til å bli innmeldt i ROBEK-registeret, som innebærer streng statlig kontroll av kommuneøkonomien.