Hopp til innhold

Næringsministeren: – Et bygg til halvparten av prisen blir like godt

Kan et bygg til 750 millioner kroner bli like fint som et bygg til 1,5 milliarder? Ja, mener næringsminister Monica Mæland. Nei, mener Statsbygg.

Himmel og hav" - Ratio arkitekter

«Himmel og hav» – som Ratio arkitekter i sin tid utarbeidet for Statsbygg, var et av flere forslag. Dette bygget blir ikke realisert.

Foto: Statsbygg/Ratio arkitekter

I Brønnøy går diskusjonen om hvordan det nye bygget til Brønnøysundregistrene blir seende ut, etter at regjeringen stoppet Statsbyggs planlagte prosjekt.

Nå er det isteden en privat aktør som skal inn på banen. Men vil de kunne lage et like staselig bygg som det Statsbygg har skissert?

– Uten at jeg kjenner de andre prosjektene som det er levert tilbud på, så vil jeg tro at en del spesialløsninger er tatt bort og at bygningen er mer forenklet i forhold til det vi leverte.

– Dermed sitter man igjen med et mye mer ordinært kontorbygg, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Kaller det et sløseri med penger

Dermed kan ordfører Johnny Hanssen ha rett i sine bekymringer. Som han selv så billedlig uttrykte det forleden: «Vi hadde nøklene til en Mercedes, og frykter vi ender opp med en Lada».

For Arbeiderpartiets mann i Brønnøy så for seg et signalbygg i hjertet av byen. En arkitektonisk perle innbyggerne kunne være stolte av og samle seg rundt.

Johnny Hanssen, ordfører Ap i Brønnøy

Johnny Hanssen, Ap-ordfører i Brønnøy, er lite fornøyd med prosessen rundt nytt registerbygg i Brønnøysund.

Foto: OLE-CHRISTIAN OLSEN / NRK

Men det som har gjort han ekstra forarget er departementets pengebruk. Nærmere 90 millioner har gått med på å prosjektere bygget til Statsbygg. Et bygg det altså ikke blir noe av. Det må man med trygghet kunne kalle et stort sløseri, mener Hanssen.

Næringsministeren forsvarer på sin side pengebruken, og mener man ved å skrinlegge Statsbygg sitt prosjekt å gå over til en offentlig anbudsrunde vil spare skattebetalerne for flere hundre millioner.

Tallene for hva Statsbyggs bygg ville koste er ikke offisielle, men etter det NRK erfarer var kostnadsbildet rundt en milliard kroner før den endelige kvalitetssikringen, en såkalt KS2. Det er altså 500 millioner kroner mindre enn hva statsråden hevdet i intervju med NRK tidligere i uken.

Kan spare mye

Brønnøysundregistrene

Slik ser Brønnøysundregistrene ut per i dag.

Foto: Arnt Henrik Gårdvik / NRK

Ministeren står uansett på sitt: Hun sier prosjektet til Statsbygg ville kostet over 1,5 milliarder, hadde de hadde gått videre med det. Med en offentlig anbudsrunde kan man spare inntil halvparten av dette.

– Vi snakker om over en halvannen milliard for Statsbygg sitt prosjekt, når man tar med tomtekostnader, parkeringsfasiliteter og så videre.

– Noe annet stemmer rett og slett ikke, og jeg er forbauset over hvorfor noen nå skulle ha en interesse i å gi ut et annet tall som ikke stemmer.

Hun står videre fast ved det hun sa til NRK tidligere i uken. Nemlig at bygget vil bli like godt, selv om det er en privat aktør som står bak arbeidet.

– Hvordan er det mulig at bygget blir like godt, til halvparten av prisen?

– Nå må man vente og se hva slags prosjekt man ender opp med å akseptere. Men jeg har all grunn til å tro at vi ender opp med et pent og godt bygg i Brønnøysund.

– Kunne bygd billigere

Hege Njaa Aschim

Hege Njaa Aschim er kommunikasjonssjef i Statsbygg.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier på sin side at det ville vært fullt mulig for dem å nedskalere prosjektet, og bygd til vesentlig lavere pris.

– Vi kunne selvsagt ha bygget et billigere Brønnøysundregister, avhengig av hva som er behovene og så videre. Vi har også foreslått nedskaleringer.

– Hvorfor fortsatte ikke departementet prosessen med Statsbygg, Monica Mæland?

– Vi besluttet å gå bort fra at bygget trengte å være et formålsbygg. Statsbygg var dessuten ikke forhindret fra å delta i konkurransen. De kunne selvsagt deltatt på samme måte som private. Men de ønsket ikke å gjøre det, svarer Mæland.

Aschim i Statsbygg har tidligere sagt at det ikke er naturlig for dem å delta i en anbudskonkurranse med private (se faktaboks).

Brønnøysundregistrene - hovedinngangen

– Vi har i forbindelse av vår oversendelse av prosjektet hatt med estimerte tall, men dette er tall som ikke er offisielle. De skal behandles av departementet og behandles gjennom KS2 før de er offentlige, sier Monica Mæland.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK