Hopp til innhold

Widerøe ber passasjerer om ikke å ta kontakt

Widerøe merker nå for fullt konsekvensen av streiken blant flyteknikerne. Hittil i dag er 38 avganger innstilt, og problemene kan øke utover uken. – Det vil bli mer smertefullt, sier selskapet.

Widerøe Dash 8-100

MYE INNSTILT: Widerøe har nær 40 innstilte avganger som følge av flyteknikerstreiken.

Foto: De Havilland Canada

Tidligere har NRK skrevet at 11 flyvninger er påvirket av flyteknikerstreiken.

Nå kan Widerøe bekrefte at de alene har 38 innstilte avganger.

Flyselskapet Norwegian innstiller til sammen 17 av onsdagens avganger, både innenlands og utenlands.

– Dette lager utfordringer for passasjerene våre, det er vi smertelig klar over. Der vi var positive i går, så kjenner vi at det nå treffer oss ordentlig, sier Catharina Solli, pressesjef i Widerøe.

Les også Flytekniker Geir Ove fortviler: – Jeg leser at vi er overbetalte parasitter

Bodø lufthavn

Widerøe: – Ikke ring

Forsinkelsene skyldes at det er for få flyteknikere på jobb. De må til for å godkjenne at et fly er i stand til å ta av etter vedlikehold eller skader.

Vanligvis er det tre eller fire teknikere på jobb. Streiken gjør at det nå gjerne bare er én til å gjøre jobben.

I tillegg var det ikke teknikere på jobb i går kveld eller natt i Bodø, forklarer Solli.

Det gjør at flyteknikerstreiken raskt merkes. I går var det fire innstilte avganger, tirsdag ettermiddag var antallet 38.

Catharina Solli

PUSLESPILL: – Dette er et puslespill som nå gir oss store utfordringer. Vi må løse det time for time, sier informasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli.

Foto: Einar Aslaksen / Einar Aslaksen

Derfor har telefonene til flyselskapet ringt i ett. Folk er bekymra for om reisen deres faktisk vil gå.

Derfor har Widerøe nå en bønn til sine passasjerer:

Ikke ring. Med mindre du har fått en reiseløsning fra Widerøe du ikke er fornøyd med.

– Vi oppfordrer publikum til å ikke ta kontakt med oss, med mindre de har fått melding om at avgangen deres er innstilt, eller at de ikke ønsker å benytte seg av den løsningen vi har forespeilet dem, sier pressesjefen i Widerøe.

Passasjerer som blir berørt får informasjon gjennom SMS eller e-post.

– Har du ikke hørt noe ifra oss, så kan du være trygg på at reisen din fortsatt er planlagt og gjennomføres og forhold deg på vanlig måte når du skal ut og reise.

I løpet av et døgn har Widerøe 400 avganger. Derfor går de fleste avgangene fortsatt som normalt.

Les også Ferietrøbbel for mange: Nesten 50 flyvninger i Norge påvirket av streiken tirsdag

Bjørn Terje Aass og Kona Tove fikk flyet sitt med Norwegian kansellert i går kveld. Paret fra Rygge i Moss hadde i lang tid planlagt en tur til Spania for å ta over en nyervervet leilighet på La Manga i dag

Dominoeffekt

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) har tatt ut 106 av sine drøyt 400 medlemmer i streik.

Ytterligere 39 teknikere tas ut i streik fra fredag 24. juni om det ikke blir enighet om en løsning innen den tid.

For flyselskapene sin del forplanter streiken seg som en dominoeffekt i flyvningene.

Det planlagte vedlikeholdet hoper seg opp, mens uforutsette hendelser gjør at reservefly er satt inn i trafikk.

Les også Flyekspert mener folk kan takke seg selv for forsinkelser på flyplassen

Sommertraffikk Oslo lufthavn Gardermoen. Lange køer i avgangshallen

– Før streiken ville vi kunne sette inn reservefly, men den kapasiteten har vi brukt opp. Nå må vi innstille uten å ha noe å sette inn i reserve. Det får konsekvenser, sier Solli.

Mandag ble for eksempel flere fly stående utenfor hangaren i Bodø. Det var ingen flyteknikere som kunne signere ut arbeidet som var utført, selv om flyene var klare til å fly.

I tillegg risikerer selskapet å ha flyet på et sted, og mannskapet på et annet.

Les også Nå lander Simen flyet uten folk i tårnet: – Føler at de ser meg godt

Widerøe-pilot Simen Follesø Røiseland i cockpit.

Vil berøre reiser i hele Norge

Konsekvensene har til nå først og fremst rammet Finnmark.

Men Widerøe kan ikke utelukke at rutenettet i resten av landet går klar av konsekvensene.

Et fly som starter dagen i Finnmark skal kanskje innom Lofoten og Helgeland, før det ender opp på Vestlandet eller i Oslo om kvelden.

– Får du da en uforutsett hendelse på en av disse første flyavgangene, så risikerer vi at alle de etterfølgende turene må innstilles, sier Solli.

– Vil bli mer smertefullt

– Hvordan vil det utvikle seg utover i uka?

– Det vil bli mer smertefullt og ramme flere passasjerer. Vi ser det øker time for time, dag etter dag nå framover, sier Solli.

Hun sier at Widerøe prøver å stokke om framfor å innstille flyginger på forhånd.

– Men det går hardt utover reservekapasiteten på flyene. Vi har ikke lenger fly som er friske til å settes inn når vi har uforutsette hendelser.

Hvor stor del av trafikken vil stanse når opptrappingen kommer?

– Det er umulig å si akkurat nå, for det er de uforutsette hendelsene som skaper problemer. Men det er ingen tvil om at det kommer til å balle på seg, sier pressesjefen i Widerøe.

Vanskelig tidspunkt

Jans Jørgen Elnæs, flyanalytiker

ANALYTIKER: Hans Jørgen Elnæs er flyanalytiker i Winair.

Foto: Marit Sirum-Eikre / NRK

Hans Jørgen Elnæs er flyanalytiker i selskapet Winair.

Han mener flyteknikernes streik kommer på et vanskelig tidspunkt for flyselskapene.

– Flyselskapene har de siste to årene hatt den verste perioden i luftfartens historie, og flere selskaper har alvorlige økonomiske problemer.

Samtidig er han klar på at man på sikt bør løfte lønnen til flyteknikerne, slik at også rekrutteringen til yrket blir styrket.

– Over tid bør man se på muligheten, men akkurat nå virker kravet å være litt utenfor proporsjoner.

Etter to år med reiserestriksjonar skal vi ut og reise igjen. Men mannskapsmangel og streikar har ført til at det har blitt lange køar og forseinkingar ved fleire flyplassar i Europa.

Oslo lufthavn er startpunktet for mange nordmenn som skal til utlandet. Flyplassen har gått klar det verste kaoset så langt, men streik blant flyteknikarane kan få konsekvensar. Problema i Europa kan også forplante seg hit.

Arlanda utanfor Stockholm er blant flyplassane som har fått merke problema i flybransjen. Dei siste helgene har det vore lange køar, og måtte i slutten av mai stenge flyplassen på grunn av situasjonen.

Kastrup i København er eit viktig knutepunkt for nordmenn som skal ut i verda. Allereie før pinse blei det meldt om lange køar ved flyplassen på grunn av mannskapsmangel. Men leiinga ved flyplassen seier dei reknar med å ha nok folk no i slutten av juni.

Schiphol utanfor Amsterdam er ein av dei travlaste flyplassane i Europa, med mange mellomlandingar. Det har i fleire veker vore rapportert om lange køar og mange kanselleringar. I tillegg har reingjeringspersonellet ved flyplassen streika.

Flyplassen i Brussel måtte kansellere fleire avgangar då tilsette ved fleire delar av flyplassen blei tekne ut i streik. Det førte til lange køar av reisande. Flyplassen blei til slutt heilt stengt, og alle avgangane kansellert.

Også ved Charles de Gaulle-flyplassen i Paris har det vore lange køar dei siste vekene. Flyplassen måtte også innstille fleire avgangar i førre veke på grunn av streik blant dei tilsette.

Heathrow i London har også mangla tilsette etter pandemien. Det har ført til lange køar, kanselleringar og folk som ikkje har fått tilbake bagasjen sin. Då bagasjesystemet nyleg streika, måtte all bagasje sjekkast inn manuelt på nytt. Det skapte ekstra lange køar.