Dette er hele Nordlands festival-sommer

Nordland byr på en raus mengde festivaler og andre arrangementer i sommer. Lurer du på hva du skal finne på? Her er oversikten.

Festivalkart Nordland 2014

Se og bla deg gjennom alle de forskjellige Nordlands-festivalene lenger ned i saken.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Kart: Vera Isachsen / NRK

Små bygder mangedobler folketallet for ei helg, og du kan risikere å støte på Morten Harket i Brønnøysund, DDE på Hemnesberget og Edvard Hoem på Melbu.

Festivalsommeren er i gang i Nordland.

I løpet av fire hektiske måneder kan fylket vårt by på alt fra opera og litteratur til sjørøverunderholdning, brevandring og maratonløping. I NRKs oversikt er det med nesten 60 små og store arrangementer i sommer – og flere finnes nok.

Pianosatsing

Trænafestivalen

Når Trænafestivalen starter 10. juli, er det for 11. gang. I år med blant andre svenske First Aid Kit på programmet.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

– Dette er mye sett i forhold til innbyggertallet. Jeg tror nok vi kan kalle oss festivalfylket i Norge, sier Bjørn Tore Pedersen, kulturjournalist i NRK Nordland.

Han slår fast at festivalene har stor spennvidde og trekker spesielt fram Lofoten, som i år kan by på noe helt nytt; Lofoten Internasjonale Pianofestival. Den skal heretter alternere annethvert år med Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival.

Men i år er det altså piano som gjelder.

– Det er ei dristig satsing å gå løs på en ren pianofestival. Og de har gjort et skup ved å få den franske pianisten Jean-Efflam Bavouzet som kunstnerisk leder. Han er fantastisk, sier Pedersen.

En annen fersking, i et helt annet segment, er Stetindrock, som blir arrangert 12. juli i Kjøpsvik for første gang. I Kjøpsvik er det Sementblues annethvert år, og initiativtaker Freddy Iversen mener bygda trenger en festival også de årene det ikke er bluesfestival.

– Kjøpsvik trenger at det skjer noe på kulturfronten. Til Sementblues kommer det mellom 2300 og 2500 publikummere. Vi starter litt forsiktig med Stetindrock, men håper å utvikle også den til noe større, sier Iversen, som mener slike festivaler er viktige for små steder.

– Vi bruker festivalene for å profilere Kjøpsvik med noe som er positivt.

  • Se oversikt over alle festivalene her. Du kan navigere i kartet for å finne din region.
Laster kart, vennligst vent...

– Mer profesjonelt

Med så mange arrangementer i løpet av en kort sommer, er det ikke til å unngå at helgene fort fylles opp. Men Irena Jovic, leder av Petter Dass-museet i Alstahaug, slår fast at de store festivalene har blitt flinkere til å unngå kollisjon.

– Det har vært en tendens til at mye skjer samtidig i begynnelsen av august. Men nå er det en del av profesjonaliseringen at ikke alle holder på samtidig, sier Jovic, som selv inviterer til Litteraturfestivalen Petter Dass-dagene fra 19. juni.

Nordland fylkeskommune bidrar med over fire millioner kroner i festivalstøtte, men like viktig er nok pengene publikum legger igjen i lokalmiljøet.

– Festivalene i Lofoten har stor betydning for reiselivet ved å trekke et mangfold av mennesker. I tillegg til restauranter og hotellnæring nyter aktivitetsleverandørene godt av festivalene, sier leder av Destinasjon Lofoten, Elisabeth Dreyer.

Parkenfestivalen 2012

The Waterboys, Senjahopen og Honningbarna er noen av artistene under årets Parkenfestival.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK