Nå skal støvet i Narvik fjernes

Gjennom flere år har Navik vært plaget med støvforurensning fra LKAB. Nå kan bedriften ha løst problemet.

Støvsky hos LKAB i Narvik

En sky av damp og malmstøv har vært vanlig å se i Narvik

Foto: Mona Gingstad / NRK

Malmstøv fra LKAB i Narvik har i en årrekke vært en plage for mange av innbyggerne i byen. Det rødbrune støvet kommer i forbindelse med malmlastingen på havna i Narvik. Blant innbyggerne har det vært bekymring for at støvet gir helseplager.

– Dette er støv bare fra i dag, sier Rita Wøltjen og viser fram en skitten klut som hun dratt en gang over på utsiden av vinduskarmen.

– Husene våre blir farget rosa på grunn av støvet fra LKAB. De burde ansatt flere folk slik at de kunne fått kontroll på problemet, sier Wøltjen irritert.

(Saken fortsetter under bildet)

Narvik havn

Hvert år går det ut 18 millioner tonn malm fra havna i Narvik.

Foto: Ola Helness / NRK

Havna er verstingen

Hvert år går det ut 18 millioner tonn malm fra havna i Narvik, og det er under lasting at det støves mest. Men nå mener LKAB at de har kommet med en løsning som skal redusere problemet kraftig. Tidligere denne månenden gjennomførte LKAB forsøk i Narvik for å få redusert støvforurensningen.

Pellets

Det er støv fra pellets som dette som har skapt støvproblemene i Narvik

Foto: Ola Helness / NRK

– Under lasting av pelletsen har vi vannet pelletsen med et middel som gjør at den støver mindre. Dette middelet skal binde støvet til pelletsen, forklarer Heidi Rondestvedt, daglig leder i LKAB Norge.

De siste 10 årene har LKAB gjort en rekke tiltak for å redusere forurensningen, som å bygge inn lagrene og transportbåndene.

Heidi Rondestvedt

Heidi Rondestvedt i LKAB kan ikke love at støvproblemet vil forsvinne fullstendig.

Foto: Ola Helness / NRK

– Vi ønsker å utvikle å teste nye metoder som gjør at vi kan finne en langsiktig løsning på forurensningen uten at det går på bekostning av kvaliteten på pelletsen, sier Anne-Laure Simonutti, forskningsingeniør på LKAB.

Vil ikke forsvinne helt

Selv om LKAB har innrømmet ansvaret for støvproblemene, mente plassjef Magne Leinan tidligere i år at innbyggerne måtte finne seg i noe støvforurensning.

– Vi er en industribedrift og vi har en utslippstillatelse. Utgangspunktet er at man ikke skal forurense, men når man driver en industribedrift følger det visse ringvirkninger, sa Leinan til NRK i mai.

LKAB kan imidlertid ikke garantere at støvproblemene vil bli helt borte i malmbyen.

– At det skal forsvinne helt vil ikke jeg stå å si. Mengden med støv har gått ned de siste årene og det vil det fortsette å gjøre. Men at vi skal bli kvitt støvet fullstendig blir vanskelig, sier Rondestvedt.

Huset støver ned