Nå skal redningshelikoptrene lande her igjen

Etter 17 år skal helikopterdekket på taket av Nordlandssykehuset endelig settes i stand slik at helikoptrene kan lande igjen.

Nå planlegges det nye landinger med helikopter på sykehustaket i Bodø, taket skal forsterkes og utvides slik at de nye redningshelikoptrene kan lande der.

I forbindelse med oppussingen av Nordlandssykehuset i Bodø blir det mulig å lande på taket i 2018.

– Landingsdekket må både forsterkes og utvides slik at de nye redningshelikoptrene kan lande der, sier utviklingssjef Terje Arthur Nilsen i Nordlandssykehuset.

Jobben vil ta minst fire år, og sykehuset håper det første helikopteret kan lande på taket i 2018.

– Vi vil bygge en bro over fra plattformen slik at man raskt kan få skadde pasienter inn i akuttheisen og ned til operasjonen.

17 år siden sist

Den siste landingen med helikopter på taket av Nordlandssykehuset ble foretatt i 1997. Da ble plattformen stengt fordi vedlikeholdet ikke ble prioritert. De siste 17 årene har Sea King-en landet på Bodø lufthavn eller i Rensåsparken i de tilfellene det har stått om liv. Deretter har pasienten blitt løftet over i ambulanse og kjørt til sykehuset.

– Det gikk bort mye unødvendig tid til omlasting, sier Terje Arthur Nilsen i Nordlandssykehuset.

Ny plattform

Nordlandssykehuset

De nye redningshelikoptrene skal kunne lande her. Dagens plattform utvides i overkant av 6 meter i diameter og støydata skal inn i konsesjonssøknaden.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Men først skal plattformen utvides med seks meter fra 22 til nesten 29 meter på tvers. Prislappen på opprustingen kommer på om lag 30 millioner kroner.

– Plattformen må forsterkes, og vi må legge på et nytt dekke. De nye redningshelikoptrene veier mer enn Sea Kingen, og har større rotorer. I tillegg kommer nye sikkerhetssoner.

Norge har bestilt 16 nye redningshelikoptre fra italienske Agusta Westland. Innfasingen av de nye redningshelikoptrene vil starte i 2017.

Nå jobber SINTEF i Trondheim med å finne ut hvor mye støy de nye helikoptrene lager.

– Hvis alt går etter planen skal de nye redningshelikoptrene lande når de siste byggekranene er fjernet i 2018, sier utviklingssjef Terje Arthur Nilsen i Nordlandssykehuset.

Nordlandssykehuset - helikopterdekke skal rustes opp

Her skal helikopterplattformen på sykehustaket snart forsterkes for å kunne tas i bruk igjen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK