Hopp til innhold

Nå skal Kystverket merke 100 farlige skjær

Kystverket skal fra august merke 100 av landets farligste skjær basert på tips fra småbåtbrukere og kystbefolkningen.

Sjark på land i Raftsundet

En sjark ble stående på skjæret ved Kvalbakken i Raftsundet etter en grunnstøting på lørdag.

Foto: Geir Svendsen

I helga gikk to båter seg fast på skjær i Nordland. Fredag ettermiddag ble en fritidsbåt med utenlandske fisketurister stående fast på et skjær på Nesna. Samme ettermiddag gikk en sjark på et skjær ved Kvalbakken i Raftsundet.

I fjor ble det registrert 8700 skadesaker med småbåter, og det ble betalt ut 406 millioner kroner i erstatninger. Begge deler er ny rekord.

Tidligere denne uka startet Kystverket og Gjensidigestiftelsen et landsomfattende initiativ som heter «Merk skjæret». Kystverket skal fra august merke 100 av landets farligste skjær basert på tips fra småbåtbrukere og kystbefolkningen. Redningsselskapet stiller seg også bak initiativet.

Bare siden onsdag ettermiddag har det blitt registrert 749 skjær allerede.

250 ulykker

Båt på skjær på Nesna

Klokken 15.55 fredag fikk Redningsskøyta «Ruth Opsahl» melding fra Hovedredningssentralen om at en båt hadde gått på grunn utenfor Nesna.

Foto: 03030-tipser

– Nå ser jo uhellene i Nordland heldigvis ut til å ha endt godt både for mannskap og båter. Men hvis man fikk oppført en merkestake på dette og sikkert andre farlige skjær i Nordland kunne denne og andre hendelser vært unngått, sier kommunikasjonssjef Lars-Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen.

Vår bekymring er det faktum at hvert år inntreffer det om lag 250 ulykker med småbåter som resulterer i personskade, og mellom 5 og 10 personer omkommer som følge av disse, legger han til.

Få merker i Nordland

Kystverket har ansvar for at det er trygt å ferdes i hovedleder og bileder. I Nordland er det foreløpig ganske få merker.

– Sju skjær er merket tett rundt Bodø, og også et par vest for Mo i Rana og et ytterst i Lofoten. Med to hendelser på et døgn hadde det vært fint om flere bidro til å gjøre det litt sikrere å ferdes i båt i fylket, sier koordinator Thor Messel, Kystverket.

Ved å besøke Merk Skjæret kan alle som vet om et farlig skjær som ikke er merket men som utgjør en fare for mange og følgelig burde fått oppført en stake legge inn et tips om nettopp det.