Hopp til innhold

Nå skal hvalkjøtt kvalitetsmerkes

Årets hvalkjøtt skal for første gang kvalitetsmerkes. Merkinga stiller strenge krav til fangere og mottak. Målet er å få folk til å spise mer kval.

N

Vågehval vinsjes om bord i lofotbåten «Unstad Junior» på hvalfangst mellom Bjørnøya og Spitsbergen i fjor. Nå skal hvalkjøttet få kvalitetsmerke.

Foto: Jørgen Blindheim

prosjektleder i Merkevareforeningen Norsk Hval, Beate Solvoll

Prosjektleder Beate Solvoll.

Foto: Merkevareforeningen Norsk Hval
Kvalitetsmerket til Norsk Hval

Før 17. mai skal det første hvalkjøttet være ute i butikkene med dette merket.

Snart kommer årets første hvalkjøtt på land, og for første gang skal det kvalitetsmerkes med en egen logo.

– Kravene som stilles til både fangere og mottak er svært strenge, og merkinga skal skal sikre at kjøperen alltid får godt kjøtt, sier prosjektleder i Merkevareforeningen Norsk Hval, Beate Solvoll til NRK.

Merkevarebygging

Torsdag ble årets første vågehval tatt i Lofoten, ifølge Lofotposten. I fjor ble det skutt 125 flere hval enn i 2012, men likevel klarte ikke hvalfangerne å ta hele kvoten på 1.286 dyr. Totalt skal 23 hvalskuter delta under årets fangst.

– Kvalitetsmerkinga er en del av merkevarebyggingen som vi jobber med. Vi ønsker at kvota skal skytes og det skal produseres mer hval slik at flere forbrukere kan bruke det i hverdagen, sier Solvoll.

Det er årsmøtet i Merkeforeningen Norsk Hval som har bestemt at folk heretter skal få kjøpt hvalkjøtt i butikken som er kvalitetsmerka.

Sliter med salget

Den norske småhvalfangsten sliter i motvind. En viktig grunn er at at folk ikke spiser nok hvalkjøtt. De siste par årene har merkevareforeninga fått penger fra Innovasjon Norge for å bygge opp omdømmet til norsk hvalkjøtt. Det viktigste er å sikre kvaliteten.

– Her må alle følge samme nasjonale standard for å få dette kvalitetsmerket.

15 av de 23 båtene som er påmeldt til årets vågehvalfangst og fem av mottakene er med på kvalitetsmerkinga, og i disse dager trykkes logoen som kundene skal se etter. Etter hvert håper Solvoll alle blir med.

– Det blir ikke den store effekten allerede i år, men om noen år ser vi frem til å lykkes med merkevarebygginga, sier Solvoll.

Hvalfangst 2000 - 2011

I 2002 var 33 fartøy med i den norske fangsten etter vågehval, men i fjor var kun 18 skuter påmeldt.

Kvalkjøttsesongen er i gang i nord - men det fanges få dyr. 
Etterspørselen derimot beskrives som enorm. 
Så langt er det vanskelig å levere i forhold til ordrebøkene.