Nå skal gressklipper-elgen skytes

Elgen som ble kjendis etter at den tok knekken på robotgressklipperen til Unni Solheim, skal skytes. – Litt trist, synes hun.

Elg angriper robotklipper

Skogens konge møter plenens konge på Hemnesberget. Hvordan kongemøtet gikk kan du se her. VIDEO: UNNI SOLHEIM

– Det er en gammel kjenning, for å si det forsiktig. Og nå er det nok, sier John Arne Leirvik, som er rådgiver på landbrukskontoret i Hemnes kommune.

Ifølge Leirvik har elgkua «terrorisert» hageeiere og andre beboere på Hemnesberget i flere år.

– Vi får stadige telefoner om akkurat denne elgfamilien. I vår ble vi nødt til å skyte fjorårskalven hennes etter at den hadde gått til angrep og sparket ned en person. Problemet med disse elgene er at de er blitt svært husvarme. De er ikke er redd for noen ting. De må vekk, sier Leirvik til NRK.

Det var Rana Blad som først omtalte saken.

På epleslang

Unni Solheim

Litt epler har det blitt, til tross for at elgfamilien har forsynt seg grovt av årets høst. – Det holdt til litt syltetøy av eplene øverst på treet, sier hun.

Foto: Privat

At akkurat denne elgen er fryktløs, beviste den til fulle sist uke mens den var på epleslang i hagen til Unni Solheim. Hun dunker på vinduet, i håp om å skremme vekk elgen.

– Plutselig hører jeg robotgressklipperen starte. Den er innstilt slik at den starter automatisk fire ganger i uka. Utrolig nok starter den akkurat da. Den beveger seg sakte mot elgen, og jeg tenker at nå blir den skremt. I stedet løfter den beinet høyt og dundrer kloven i klipperen, fortalte Unni til NRK.

Unnis videoklipp har gått sin seiersgang både i Norge og utlandet, etter at NRK og VG skrev om saken.

Selv om Unni er noen kilo epler og en gressklipper til 20.000 kroner fattigere, er det med blandede følelser hun i dag mottar nyheten om at både elgkua og de to årskalvene hennes nå skal lokkes ut av boligområdet og skytes.

– Jeg har fulgt med elgfamilien fra vinduet, og aldri hatt noen store problemer med at de har vært i hagen min. Jeg syns det er leit hvis det er slik at de må skyte kua og kalvene. Men jeg har forståelse for at mange kan føle seg truet og at de blir litt vel nærgående, sier hun.

– Blir ikke lett

John Arne Leirvik, som jobber med utmarkskontor på landbrukskontoret i Hemnes kommune innrømmer at jobben med å skyte de tre elgene ikke kommer til å bli lett.

– Det blir et problem å lokke dem ut av bebyggelsen. Alt må gjøres etter forskriften. Men vi skal gjøre et forsøk. Greier vi det ikke nå, får viltnemnda ta seg av den til vinteren, sier han til NRK.

Dagfinn Drage i jaktlaget som har fått i oppdrag å skyte elgene bekrefter at det blir en vanskelig jobb. Han har vært med på å ta ut 10 elger i dette området tidligere.

– Hvordan kan dere være sikre på at dere tar ut rett elgfamilie?

– Vi har hatt denne elgkua i kikkerten i lengre tid. Hun er lys i brystet og på siden. Vi drar ut lørdag morgen. Det blir en jobb som alle andre. Det er for mye elg her. Disse elgene er en plage her i området. Unger kvier seg for å gå på skolen, og folk kan ikke bruke lysløypene om vinteren, sier Drage.