Ba om hjelp til å stanse turister – her sendes reisefølget fra Thailand hjem igjen

Et reisefølge på 32 thailendere kom til Norge i dag. Etter protester fra ordføreren i Lofoten, sendes de nå ut av landet. – Håper ikke det blir flere tilfeller som dette, sier lufthavnsjefen.

Her sendes reisefølget fra Thailand tilbake til Gardemoen og ut av landet.

Turen til Arktis ble avbrutt, og det thailandske reisefølget på 32 personer ble i dag sendt tilbake til Gardermoen fra Leknes via Bodø.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Da reisefølget på 32 thailandske turister var på vei til Nordland i dag, tok ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg opp telefonen.

Han gjorde alt han kunne for å hindre dem i å komme helt til Leknes i Lofoten, hvor de skulle lande og reise videre til Svolvær – for så å dra til Tromsø.

Men da var de allerede forbi passkontrollen og i lufta på vei nordover.

Samme dag, noen timer etterpå, er de på vei tilbake.

– Siden de ikke viste noen tegn til sykdom, har Avinor sitt korona-utvalg bestemt at de reisende fra Thailand sendes i retur så fort som mulig i samråd med FHIs retningslinjer.

Det sier lufthavnsjef på Leknes, Terje Mikal Worum.

Han sier at da de kom til Leknes lufthavn, ble de plassert i busser i omtrent to og en halv time, før tilbakereisen begynte igjen.

– De reiser i tre puljer: klokken 16, 18 og 20 via Bodø til Gardermoen. Deretter skal de til Bangkok, sier Worum.

Nå stiller flere seg spørsmålet: Hvordan kan turistene ha kommet seg forbi passkontrollen og helt til Lofoten uten å vite at de kom til å ende i karantene?

Les den opprinnelige saken:

– Burde blitt stoppet på Gardermoen

De reiser med et Widerøe rutefly.

– Jeg vil ikke anta noe om at det blir flere tilfeller som dette, men vi håper ikke det. En kortbaneflyplass har begrenset kapasitet og vi ønsker ikke å eksponere det personellet vi har ytterligere, sier han.

Remi Solberg

Ordfører i Vestvågøy, Remi Olsen, er glad reisefølget fra Thailand ble sendt tilbake igjen. – De hadde bare gått rett inn i en 14-dagers lang karantene, sier han.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg, er glad for at de blir returnert allerede samme dag som de kom.

– Men de burde blitt stoppet på Gardermoen og sendt tilbake med samme fly, sier han.

– Alternativet var karantene på et hotellrom i 14 dager. Jeg er sikker på at dersom de hadde fått informasjon tidligere om hva de kom til, hadde de avbrutt turen sin.

Solberg mener myndighetene burde gitt retningslinjer til passkontrollen med én gang, slik at de reisende kunne få informasjon før de kom inn i landet.

– Vi har ikke myndighet til å nekte reisende å komme hit. Idag har vi etterspurt gjennom Lofotrådet og Vestvågøy kommune mer tydelighet fra nasjonal side. Vi har hatt god dialog med fylkesmannen som jobber med saken, sier Solberg.

Solberg sier at reisefølget skal mellomlande i Bodø. Noen må overnatte der fordi følget er for stort for å sendes samlet.

Thailandske turister på Bodø Lufthavn.

Her er de thailandske turistene på Bodø lufthavn på vei nordover. Det ble et kort besøk.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Reiseleder: – Vi burde fått beskjed

Reiselederen til det thailandske reisefølget sa til NRK tidligere i dag at hun ikke mottok nok eller riktig informasjon da de ankom Norge.

De ble sluset gjennom passkontrollen uten problemer.

– Vi burde ha fått beskjed, så hadde vi tatt et fly tilbake til Bangkok.

På onsdag spurte NRK Avinor og Luftfartstilsynet om hvorfor Norge ikke hadde mer informasjon til flyselskapene og piloter gjennom etablerte kommunikasjonskanaler for luftfarten.

Reiselederen for det thailandske følget som er i Nordland i dag.

Reiselederen for det thailandske følget som hadde en kort visitt i Nordland i dag.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Luftfartstilsynet: – Dette må helsemyndighetene svare på

Samme dag sa Luftfartstilsynet at det var på vei ei melding (NOTAM – notice to airmen) rett rundt hjørnet i samråd med helsemyndighetene.

Den meldingen ble ikke sendt ut før i dag kl. 13.15.

– Hvorfor gikk den ikke ut før?

– Helsedirektoratet har gjennom oss formidlet hvilken tekst de ønsker i denne meldingen. De har gjort vurderingene av hva som skulle sendes ut og når. Noe mer om når den skulle vært sendt ut må nesten helsemyndighetene svare på, sier fagdirektør Wenche E. Olsen i Luftfartstilsynet.

Wenche Olsen

Wenche Olsen, fagdirektør i Luftfartstilsynet.

Foto: Luftfartstilsynet

NRK har også vært i kontakt med Avinor om hvem som sender ut informasjonen, og de henviste til Luftfartstilsynet – som igjen viser til Helsedirektoratet.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere fra flyselskaper og flyplasser?

– Avinor har veldig god kontakt med helsemyndighetene gjennom sine kanaler. Vi er ikke så involverte som dem. De har kontakt med smittevernleger i kommunene, så denne problematikken håndteres i stor grad gjennom helsesporet i de kanalene, sier Olsen.

Kommuneoverlege håper de har kontroll

NRK har foreløpig ikke lykkes i å få svar fra Helsedirektoratet om hvorfor ikke passkontrollen informerte de reisende om landets karantene-tiltak. Kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune, sier dette:

– Jeg er kommuneoverlege i Ullensaker og har smittevernansvaret på Gardermoen, sier kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad før han fortsetter:

– Vi oppbemannet fra i går kveld. Det skjedde nokså dramatiske ting i forhold til krav til kommuner og hva vi står overfor etter regjeringens vedtak klokken 14 i går. Det vi valgte å gjøre var å forsterke helsepersonells tilstedeværelse på OSL etter samhandling og råd med Avinor.

I tillegg er det organisert 43 isolasjonssenger på LHL-sykehuset som kan stå klare innen en time, og det er gjort avtale med et lokalt hotell om mulighet for å innlosjere inntil 250 personer i karantene eller for overnatting før hjemreise påfølgende dag.

– Vi har hørt historier om folk, blant annet fra Thailand, som har blitt sluset gjennom Gardermoen uten å bli kontaktet. Føler du at dere nå har kontroll og de folkene dere trenger?

– Det håper jeg inderlig. Dette har vært et samarbeid mellom Avinor og Ullensaker kommune, og det h ar vært mange kontakter mellom ledelsen i Avinor, Ullensaker kommune og sentrale myndigheter. Kontroll... det tør jeg ikke uttale meg om før jeg ser om dette virker etter intensjonen, men jeg har stor tro på at vi nå har mobilisert et apperat som gjør at dette er mulig. Det har vært umulig å mobilisere et så stort apparat på kortere tid enn dette, sier kommuneoverlegen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.02.2021
1 983
Smittede/uke
95
Innlagte
622
Døde
318 722
Vaksinerte

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.02.2021
1 983
Smittede/uke
95
Innlagte
622
Døde
318 722
Vaksinerte