Nå overtar Norge overvåkingen: – Vi er svært godt forberedt

De neste fire månedene skal det norske luftforsvaret vokte baltisk luftrom når de nå overtar stafettpinnen fra Italia. Det ble markert i Litauen i dag.

Det norske luftforsvaret skal nå vokte baltisk luftrommet

Ansvarsoverføringen ble markert med en seremoni på den litauiske luftforsvarsbasen i Siauliai i dag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Oppdraget går ut på å patruljere luftrommet over de tre landene Estland, Latvia og Litauen, som alle føler seg truet av Russlands militære nærvær.

De tre landene ble medlem av NATO i 2004. Ettersom de ikke har egne jagerfly, har NATO-landene ivaretatt dette oppdraget på rotasjonsbasis.

Fra 1. mai overtar Norge beredskapen fra Italia, et oppdrag de skal ha ut august. ​Totalt skal nesten 300 personer tjenestegjøre i Litauen disse fire månedene.

I dag ble overtakelsen markert på den litauiske luftforsvarsbasen i Siauliai.

– Vi har foreberedt oss til dette oppdraget i lang, lang tid. Vi har planlagt lenge, og er klare til å gå beredskap fra i morgen, sier kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, major Stian Roen til NRK.

  • NRK Nordland hadde direktesending om overtakelsen. Den kan du se igjen her:
Fra 1. mai skal norske jagerfly ha hovedansvaret for kontrollen av luftrommet over de baltiske landene i fire måneder framover. Dette ble ved Solei-basen i Litauen. Direktesending fra NRK Nordland.

Tredje gangen

Det er tredje gangen Norge har denne oppgaven. Tidligere har norske jagerfly voktet luftrommet i Baltikum i 2005 og 2007.

Tidligere denne uka satte fire F-16-fly kursen fra Bodø.

– De skal hevde suverenitet over det baltiske luftrommet. Dette er noe vi til daglig gjør hjemme i Norge fra Bodø. Av de fire flyene står to på kontinuerlig femten minutters beredskap, forklarer Roen.

– Er dette en form for avskrekking med tanke på det som skjer i Russland?

– Nei, det vil jeg ikke si. Dette er et oppdrag vi gjør på vegne av NATO, en allianse vi er stolt av å være en del av. Oppdraget har gått på rundgang siden 2004, og nå er vi igjen altså ledende nasjon.

Norge overtok overvåkingen

Som en del av den symbolske markeringen fikk Luftforsvaret overrakt en stor nøkkel fra sine italienske kolleger.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Samme jobben som i Norge

På grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen har NATO økt beredskapen, og firedoblet antall jagerfly som skal patruljere og beskytte luftrommet over Estland, Litauen og Latvia.

Italia skal fortsatt være tilstede med fire av sine fly. I tillegg står britiske Tornadoer i Estland, mens belgiske F16-fly er utplassert i Polen, forklarer kommunikasjonssjefen.

Stian Roen påpeker at oppdraget ikke skiller seg fra det de i dag gjør fra Bodø.

– Dette er akkurat det samme oppdraget, og fokuset vårt er det samme som vi gjør i Norge. Derfor er vi meget godt forberedt.

Fly tar av fra Bodø for å vokte luftrommet i Baltikum

Fire norske F16-jagerfly og et transportfly fra Bodø dro mandag til Litauen for å vokte baltisk luftrom.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det samme sa oberst og luftvingsjef Bård Solheim til NRK da flyene tok av fra Bodø på tidligere denne uka.

– Dette er et viktig oppdrag. Fra Bodø trener vi på skarpe oppdrag hver dag, så dette er flygerne våre veldig gode på. Det er litt mer spenning opp mot Russland, men oppdraget vårt vil være det samme som ved tidligere oppdrag i regionen, sier Solheim.