Hopp til innhold

Nå kommer kuttene i oljebransjen

Oljeeventyret er i ferd med å rakne i Nordland. 21 ansatte har fått permisjonsvarsel ved Helgelandsbase.

Oljebasen på Horvnes, Sandnessjøen. Helgelandsbase

KUTTER: Helgelandsbase utfører basetjenester til de fleste av oljeselskapene som opererer i Norskehavet.

Foto: Finn-Ståle Schürmann

Stadig flere selskaper må permittere. Blant disse er Helgelandsbase, som kutter arbeidsstokken fra 50 til 29 ansatte ved utgangen av februar, skriver Offshore.no.

Helgelandsbase utfører basetjenester til de fleste av oljeselskapene som opererer i Norskehavet.

– Aktiviteten er nedadgående, og det gjør at vi må redusere arbeidsstokken i takt med oppdragsmengden, sier Jann Greger Winsents, administrerende direktør hos Helgelandsbase AS til Offshore.no.

Årsaken til kuttene er mindre boreaktivitet i områdene som Helgelandsbase normalt forsyner.

21 berøres

Winsents mener det ikke er mulig å opprettholde driften på dagens nivå i tiden som kommer.

– Ut 2014 vil aktiviteten være lav, og den ser også ut til å holde seg lav inn i starten på 2015. Permitteringene berører alle kategorier av ansatte inne logistikk samt terminalarbeidere, sier Winsents til nettstedet.

Til tross for at det nærmeste året ser tøft ut øyner direktøren håp for fremtiden, og tror aktiviteten vil ta seg opp i løpet av 2015.

Kastet bort muligheter

Kenneth Svendsen, Frp

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) mener det fortsatt er muligheter for økt aktivitet i nord.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK
Ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø (Ap)

Helgeland og Alstahaug-ordfører Bård Anders Langø tapte tidligere denne måneden kampen om Aasta Hansteen-plattformen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) mener man nå må se på mulighetene for å skape større aktivitet i regionen og fylket, og peker nordover.

– Dette viser bakgrunnen for kampen vi hadde for å få olje til Lofoten, Vesterålen og Senja. Det var for å få større aktivitet i nord når vi ser at det nærmer seg slutten på eksisterende felt.

Han er klar på at det finnes muligheter for ny aktivitet utenfor Nordland, uten at forliket med Kristelig Folkeparti og Venstre brytes. I morgen tar han opp temaet med olje- og energiminister Tord Lien.

Tapte slaget om oljeplattform

Tidligere denne måneden ble det kjent at sammenstillingen av Aasta Hansteen-plattformen gikk til Stord og ikke Helgeland.

Drømmen om arbeidsplasser og milliardinvesteringer forble dermed kun en våt drøm.

– Vi spilte en Champions League-finale mot Stord. Men den kampen tapte vi, sa en svært skuffet ordfører Bård Anders Langø i Alstahaug til NRK.no dagen avgjørelsen ble kjent.

Det var store verdier som sto på spill. Aasta Hansteen og Polarled (gassrørledningen fra Aasta Hansteen til Nyhavna i Møre og Romsdal) innebærer totalt en investering i størrelsesorden 55–60 milliarder kroner.

Å sette sammen plattformen ville dermed kunne gitt store gevinster for næringslivet på Helgeland.

– Mangler tiltro

Fylkesråd for næring, Arve Knutsen, gikk i etterkant ut i en kommentar og mente at oljenæringen ikke har tiltro til kompetansen i nord.

I tillegg til at Aasta Hansteen-plattformen glapp pekte Knutsen på at Johan Castberg kanskje ikke blir ilandført i nord og at oppbyggingen av Drift Nord i Harstad er utsatt.

– Det skal ikke underslås at alle disse sakene er en utfordring for både politisk nivå og industrien i nord. Om det kommer flere slike saker vil det være vanskelig for både nordnorske kommuner og fylkeskommuner å forsvare en videre utvidelse av aktiviteten, skrev Knutsen.

Aasta Hansteen til Aukra

Aasta-Hansteen-feltet ligger omtrent ligger omtrent 320 kilometer vest for Bodø. Den 480 kilometer lange rørledningen Polarled skal koble gassen fra Aasta Hansteen-anlegget i nord til prosessanlegget på Nyhamna i Aukra.

Foto: illustrasjon / NRK