Hopp til innhold

Gladnyhet fra meteorologen – nå kommer varmen i Europa nordover

Finn fram bikinien! Både Nordland, Troms og Finnmark kan det bli opp mot 30 grader de neste dagene.

Vinjesjøen i dag, med kunstverket "Rodd Fiske" på plass. 
MVH

Sol og finvær på Vinjesjøen i Vesterålen torsdag, med kunstverket Rodd Fiske. Over helga kommer forhåpentligvis også varm sommerluft hit.

Foto: Børre M. Albrigtsen

Mens folk på kontinentet svetter i 40 varmegrader, har det de siste ukene i nord vært «regn og rundt ti grader» som vanlig.

Men nå skjer det noe. Hetebølgen i Europa trekker nordover. Allerede sankthansaften kan østlendingene finne fram bikinien.

Men i løpet av de første dagene i neste uke er det solhungrige nordlendinger som endelig får føle litt på Syden-stemningen.

Meteorologen understreker likevel at det ikke blir hetebølge i Norge, men gode sommertemperaturer.

Spesielt på indre strøk av Nordland, indre Troms og Finnmark kan temperaturene komme opp i 30 grader, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Høytrykk over Russland

Lien forklarer hva det er som skjer oppe i høyere luftlag.

Det er transport av varm luft fra Kontinentet som gjør at lufta skyves nordover. Det skjer takket være et høytrykk over den vestlige delen av Russland, som gir sørlige vinder og varm luft i høyden trekker nordover.

Selv værmeldingen blir mest solfylt på indre strøk, er det gode nyheter også lenger utover mot kysten.

Helt ute på kysten vil temperaturen ligger på mellom 15 og 20 grader. Men du skal ikke langt innover land, før det blir varmere, sier Lien.

Men ingenting varer evig.

Nord-Norge blir liggende i en sone mellom kjølig havluft i vest og varm luft i øst.

På kysten vil etter hvert havlufta presse seg innover mot land. I verste fall vil det kunne gi havtåke. I kampen mellom kald og varm luft dannes det gjerne også små lavtrykk, som etter hvert gir regnbyger.

Kjølig start på juli

Ifølge Lien er det litt tidlig å si noen om været utover i juli. Men han kan gi noen små hint.

Stikkord: Nyt dagene som ligger foran oss nå.

Sånn som det ser ut akkurat nå, går det mot kjøligere vær i slutten av juni og månedsskiftet. Det dukker opp større lavtrykk, og havlufta vil brase innover land, sier vakthavende meteorolog Trond Lien.