Hopp til innhold

Nå kommer finværet tilbake til Sør-Norge – det er dårlig nytt for Nord-Norge

I neste uke kommer et høytrykk inn over Sør-Norge, og med det kommer det sol og opp mot 20 grader. Det betyr samtidig at nordlendingenes lille friminutt fra gråværet er over for denne gang.

Værbilde fra Insta

Toril Anita Hansen delte dette bildet med #nrknordland på Instagram. Bildet er tatt på Grønøy i Meløy i Nordland. I bakgrunnen ser vi vakre Bolga.

Foto: @torilanita på Instgram

Men det første først. Langhelgen vi har foran oss blir omtrent slik:

Det blir gråvær i sør med snø i høyereliggende strøk. Lenger nord er det fremdeles fint vær med strålende sol, i hvert fall på fredag.

Men i løpet av helgen skjer det noe.

På søndag svinger pendelen. Det betyr kort oppsummert: Sol og høye temperaturer i Sør-Norge. Regn, sludd og snø i Nord-Norge.

– Sør-Norge var heldig først, så fikk Nord-Norge noen fine dager. Og nå er det Sør-Norge sin tur igjen, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød.

Gode temperaturer

Det er høytrykket i Barentshavet som har gitt nordlendingene et etterlengtet friminutt fra gråværet. Nå svekkes det.

Konsekvensen er altså sol i sør og det motsatte i nord.

Slik oppsummerer meteorologene også april måned. Selv om månedstemperaturen for hele landet lå ca. 1,5 °C over normalen i april, var det forholdsvis kaldt i nord.

Varmest i april var det i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark, med avvik på tre til tre og en halv grad over normaltemperatur. I nord lå derimot flere værstasjoner i Troms og Finnmark rundt en halv grad under normalt.

– Norge som helhet ble 1,5 grader varmere i april enn normalt, og 25 prosent våtere. Mye tyder på at dette er den nye normalen for april. Den globale temperaturøkningen gir seg utslag både i temperatur og nedbør her til lands også, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Lavtrykk

Ifølge Granerød vil det framover bli lange perioder med finvær i sør og lavtrykksaktivitet i nord.

Det ventes lettskyet pent vær først Østafjells, så gradvis det samme utover Vestlandet. Temperaturer på mellom 15 og 20 grader.

– Inn mot neste helg vil kanskje temperaturene falle noe ettersom det kommer nordavind innover Skandinavia. Men det ligger fortsatt an til fint vær.

Sludd og snø

Lavtrykk i Norskehavet kommer til å prege været i den nordlige landsdelen.

Det blir lengre perioder med skyet vær og regn i lavlandet. Over 200 meter kan det bli sludd og snø.

– Dette er typisk våren. Det varierer fra varmt til kaldt. Det svinger.