Nå kommer årets første høststorm: – Uvanlig at vi får den så tidlig på året

Det blir mye nedbør og kraftig vind denne helga. Festivaler vurderer situasjonen fortløpende.

Uværet lurer

UVÆRET LURER: I helgen blir det vått.

Foto: @emmasor på Instagram

SISTE: Det er sendt ut et nytt farevarsel med oransje aktsomhetsnivå fra Meteorologisk institutt, om kraftige vindkast på Helgeland og Salten lørdag.

Ifølge vakthavende meteorolog Magnus Ovhed blir det mye vind og nedbør, og han ber folk være OBS.

– Vi venter vestlig liten storm, og kraftige vindkast på opp mot 30 meter per sekund. Lokalt litt over det.

Det betyr at vi kan få vindkast opp i orkan styrke i morgen, lørdag.

– Den sterkeste vinden får vi på Helgeland og i Salten. Vi regner med nedbør i størrelsesordenen 40–60 millimeter på 12 timer fra Helgeland og oppover til Ofoten.

– Dette blir den første høststormen, og det er litt uvanlig at den kommer så tidlig på året. Det blir å roe seg først utpå kvelden lørdag.

Ved Tønsberg har mange båter har drevet langt ut i havgapet.

Sterk vind

Årsaken er blant annet kraftige temperaturforskjeller i Europa. Et kraftig lavtrykk gir allerede sterk vind i Danmark, og dette beveger seg altså nordover til Nord-Norge.

Ovhed sier det turister som sover i telt, bobilreisende, fisketurister og andre båtfolk, fjellturister med flere er ekstra utsatt for uværet.

– Dette er informasjon som det er vanskelig å nå ut med til fremmedspråklige. Det kan oppstå farlige situasjoner som følge av at folk ikke er oppdaterte, og tar forholdsregler.

Det er flere festivaler som kan bli rammet av uværet. For eksempel Gata-festivalen på Fauske og Havna-festivalen i Sandnessjøen.

Flytter dagarrangementet innendørs

– Vi vurderer forløpende situasjonen. Foreløpig er det ikke snakk om å kansellere, og vi satser på at vi «står han av», sier festivalsjef Ørjan Strand.

I Sandnessjøen sier festivalsjef Morten Rudi Johansen at de flytter dagprogrammet lørdag inn på Kulturbadet, når den sterkeste vinden er meldt.

– Så gjør vi ellers fortløpende vurderinger, og været kan jo snu til det bedre, sier Johansen, som opplyser at sceneriggen tåler vind opp til 15 sekundmeter.

Slik ser værsituasjonen ut
Foto: Meteorologene på twitter