Hopp til innhold

Starter med bønnerop på fredager: – Det samme som kirkeklokker

Fra og med i dag starter moskeen i Sandnessjøen med bønnerop over høyttalere utendørs. Det blir møtt med svært blandede reaksjoner blant innbyggerne.

Talsperson i den muslimske foreningen Masjid Sandnessjøen, Tanja Brynlund

VIDEO: Talsperson i den muslimske foreningen Masjid Sandnessjøen, Tanja Brynlund, gleder seg til å gjennomføre bønneropet i dag.

Bønnerop i gatene i Sandnessjøen

Her kan bønneropene høres.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Fredag er det første gang at den muslimske foreningen i Sandnessjøen begynner med utvendige bønnerop i forbindelse med fredagsbønnen. En høyttaler skal plasseres utenfor lokalene til menigheten og bønneropet vil høres over nabolaget.

– Vi er jo ikke i Mekka

Kommunen har gitt tillatelse, men at dette skal bli et ukentlig innslag i sentrum, har skapt reaksjoner blant folk i kommunen.

– Det er uvant for oss med slike bønnerop. Vi er jo ikke i Mekka, og de må se forskjell på Mekka og Sandnessjøen altså, sier Steinbjørn Mentzoni.

– Det er helt bak mål. Det er i utlandet det hører til, der de kommer fra. Jeg synes ikke det hører hjemme her, men de får gjøre som de vil, sier Elin Jørgensen.

Men ikke alle er negative til 1,5 minutter med bønnerop om dagen.

– Jeg ler bare av det. Det er bare morsomt at de roper og har det skøy. De må bare rope hele natta, Asbjørn Bjørkan.

Sandnessjøen moské

Utenfor moskeen i Sandnessjøen vil det høres bønnerop på høyttalere i dag.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Gleder seg

Talsperson i den muslimske foreningen Masjid Sandnessjøen, Tanja Brynlund

Talsperson i den muslimske foreningen Masjid Sandnessjøen, Tanja Brynlund

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Talsperson i den muslimske foreningen Masjid Sandnessjøen, Tanja Brynlund, gleder seg til å gjennomføre bønneropet i dag.

– Det nye er at vi tar bønneropet ut. Det er en del av den muslimske gudstjenesten på lik linje med at kirkeklokker er en del av den kristelige gudstjenesten, sier Brynlund.

Foreningen skal prøve dette under ramadan og vurdere å fortsette med bønnerop hver fredag. Tanja Brynlund forstår at folk er skeptiske.

– Det er mye negativt fokus på islam i media og urolighetene i verden gjør kanskje at folk blir skeptiske. Folk vet lite om islam, og vi håper de blir mindre skeptiske etter hvert.

Positiv ordfører

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) i Alstahaug

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) er positiv til bønnerop.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ordfører i Alstahaug kommune, Bård Anders Langø (Ap), tror engasjementet skyldes at dette er noe nytt. Selv ønsker han tilbudet velkommen.

– Jeg tror det handler om at dette er noe vi ikke har hatt i Alstahaug kommune før. Da er det litt nytt, og folk tenker at de ikke ønsker dette.