Hopp til innhold

Nå kan du bruke digitalt ID-kort i døra på byen

Det har tatt mange måneder, men fra i dag av skal du kunne bruke digitalt ID for å komme inn på utesteder. På én betingelse.

BankID sin nye legitimasjon

Slik ser BankID sitt nye ID-kort ut på en mobil.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Snart kan du bruke elektronisk ID på byen.

Det skrev NRK i april. Alt er relativt, sies det. Nå er altså dagen kommet, rundt fire måneder senere.

For selskapet Stø kan nå melde om at de har inngått en avtale med PSS Securitas. Dette medfører at utesteder med dette vekterfirmaet vil kunne slippe deg inn med digitalt ID.

Christofer Næsheim i PSS Securitas ser frem til kortere køer og færre falske leg:

Christofer Næsheim, driftssjef i PSS Securitas, tror digital legitimasjon på byen gir bedre kontroll og mindre juks.

Christofer Næsheim, driftssjef i PSS Securitas, tror digital legitimasjon på byen gir bedre kontroll og mindre juks.

Foto: Pressefoto

– Mens fysisk legitimasjon må sjekkes grundig, ofte under dårlig lysforhold, får vi nå opp alder og bilde på en opplyst mobilskjerm. Køene kan avvikles mye raskere, og det er jo både gjestene, utestedet og vi som står i døra glade for, sier Næsheim.

Foreløpig kan ID-kortet kun benyttes i døra hos PSS Securitas-ansatte. I baren eller på utestedet ellers er det ennå ikke klargjort for å lese av digitalt leg.

Ansiktsgjenkjenning

Det digitale ID-kortet finnes på Bank-ID-appen på telefonen din, og aktiveres ved hjelp av passet ditt eller ditt nasjonale ID-kort.

Dette ID-kortet aktiveres med ansiktsgjenkjenning. Det vil deretter komme opp en QR-kode med en tidsbegrensning.

Kommer du til å bruke digitalt ID-kort på byen?

Vekteren i døra vil da skanne QR-koden, og via en app på sin egen telefon, vil den kunne bekrefte hvem du er, og viktigst av alt, hvor gammel du er.

Produktsjef for digitalt ID-kort i BankID-appen, Mads Pedersen, er spent på mottagelsen.

Produktsjef for digitalt ID-kort i BankID-appen, Mads Pedersen, er spent på mottagelsen.

Foto: Pressefoto / SCJ

– Leg på mobilen på byen har vært høyt på ønskelista til de unge, som gjerne vil slippe å bære med seg pass, nasjonalt ID-kort eller førerkort. Digital legitimasjon gjør livet enklere, raskere og tryggere for alle, sier Mads Pedersen, produktsjef for legitimasjon og andre nyttige tjenester i BankID-appen.

Ifølge selskapet har 370.000 mennesker i Norge aktivert ID-kortet i BankID-appen sin.

Dette ID-kortet kan nå brukes på Vinmonopolet, Posten, Øyafestivalen og på byen der PSS Securitas står for alderskontrollen.

4000 tatt for falsk leg

I løpet av 2023 var det over 4000 personer som ble tatt for bruk av forfalsket eller lånt leg, og mange av disse ble politianmeldt, ifølge PSS Securitas.

– Med digital legitimasjon blir det færre forsøk på juks. Det er mange som ikke vet at det er straffbart å forfalske, låne eller låne bort leg. Vi gleder oss til alle har fått seg leg på mobilen, slik at anmeldelser av dokumentfalsk kan nærme seg null, sier Næsheim.

Tre studenter ved nord universitet

Thea Oline Heimro (til venstre), Veronica Baltzersen (midten), Karoline Rosenlund (til høyre) er alle studenter ved Nord universitet. De tror elektronisk ID-kort kan være hendig hvis man glemmer vanlig leg til en bytur.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Tidligere i mars snakket NRK med tre studenter som alle mener at digitalt ID er et velkomment tilskudd til utestedene i Norge.

– Jeg tenker at det er bra. Man kan lett glemme leg når man skal ut på byen, så da har du som regel mobilen med deg. Jeg tror folk kommer til å syns det er positivt, sier Veronica Baltzersen.

– Har du glemt leg før?

– Nei, faktisk aldri, men jeg har vært med på at venninner har glemt leg. Det er kanskje litt krise der og da, sier Karoline Rosenlund.

Men de tror det er best om det er et alternativ til vanlig legitimasjon, og ikke en erstatning.

– Det er viktig at du fremdeles kan bruke vanlig ID som førerkort og nasjonalt ID-kort, men dette er fint som et tillegg til det som eksisterer fra før, sier Rosenlund.