Hopp til innhold

Nå har vi brukt opp jordas ressurser for i år

Ifølge Global Footprint Network bruker vi nå ressurser som tilsvarer 1,6 planeter. – Vi styrer mot økologisk kollaps, mener WWF.

Skog i Indonesia

Et hogstområde i fjellene i Jambi-provinsen i Indonesia Sumatra illustrerer menneskelige inngrep i naturen.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Globalt overforbruk oppstår når menneskehetens årlig etterspørsel etter varer og tjenester – som frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk eller bomull for klær – samt planetens evne til å absorbere karbondioksid, overstiger det jordas økosystemer klarer å fornye i løpet av et år, forteller president Mathis Wackernagel i Global Footprint Network til NRK.

Mathis Wackernagel, Ph.D.

Mathis Wackernagel, president i Global Footprint Network.

Organisasjonen står bak prosjektet «Earth Overshoot Day», som viser datoen for når vi mennesker har brukt ressurser som det tar mer enn ett år å gjenopprette.

For 15 år siden var datoen 1. oktober. I år kom datoen 13. august – seks dager tidligere enn i fjor.

– Etterspørselen overstiger nå planetens regenerering med 62 prosent. Det betyr at vi egentlig trenger 1,6 jordkloder for å understøtte forbruket vårt i løpet av et år, sier Wackernagel, som tror tallet vil være to planeter innen 2030 om ikke trenden snur.

Bygger på tall fra FN

Earth Overshoot Day beregnes ved å dele planetens biokapasitet, det vil si mengden økologiske ressurser jorden er i stand til å generere i løpet av et år, med menneskehetens etterspørsel det året. Tallet multipliseres med antallet dager i året.

– Beregningene omfatter statistikk og datasett fra blant annet FN for å gjøre resultatene sammenlignbare over hele verden, sier Wackernagel.

Han forteller at målsettingen med prosjektet er å spre kunnskap om menneskehetens ressursavhengighet samt behovet for å nøye administrere det begrensede «naturbudsjettet» kloden gir.

– Dette er en forutsetning for en bærekraftig utvikling. Målet for alle mennesker er å kunne leve gode liv, men dette må skje innenfor rammene av planeten vår.

– Lever på lånt tid

Dag Olav Hessen

Professor Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

Professor Dag Olav Hessen ved Seksjon for akvatisk biologi og toksikologi ved Universitetet i Oslo (UiO) mener vi i dag lever på lånt tid.

– Det blir som å finansiere gjelda si ved å ta opp stadig nye lån. Det går en stund, men er ikke smart på sikt, sier han.

Han mener videre det går en grense for hvor lenge man kan leve på fremtidas ressurser.

– Klimaendringene er her allerede, og påvirker blant annet matproduksjonen vår. Når vi da blir stadig flere mennesker på planeten, sier det seg selv at regnestykket ikke går opp.

– Ikke for sent

Earth Overshoot Day har i dag 40 partnere i ulike land – blant annet WWF. Nina Jensen i WWF Norge mener vi i dag er i ferd med å spise opp planeten vi bor på, og tror vi er i ferd med å styre mot økologisk kollaps.

Hun mener samtidig det ikke er for sent å snu trenden.

– Industrivirksomhet, landbruk og fiske må drives på en smartere måte enn i dag. Vi må dessuten slutte å kaste så mye av de ressursene som vi høster fra naturen, og vi må løse klimaproblemet, som er en sentral del av dette, sier Jensen.

Nina Jensen i WWF holder en jordklode

Nina Jensen i WWF mener vi er i ferd med å styre mot økologisk kollaps, men påpeker at det enda ikke er for sent å snu trenden.

Foto: WWF Norge