Nå har snøen kommet: – Kjør forsiktig

Mandag morgen er det snø og slaps på flere fjelloverganger i Nord-Norge.

Fylkesvei 813 over Beiarfjellet

Slik så det ut fylkesvei 813 over Beiarfjellet mandag morgen.

Foto: Statens vegvesen

Meteorologene sendte ut OBS-varsel for mandag morgen.

Det var ventet vanskelige kjøreforhold over cirka 400 meter i indre strøk på grunn av snø, sludd eller kuldegrader i kombinasjon med fuktig veibane.

Det har snødd på flere fjelloverganger som på Beiarfjellet, Bjørnfjell og Saltfjellet i Nordland. Det samme gjelder i Troms og Finnmark.

Det har også vært snø på flere fjelloverganger i Sør-Norge i løpet av helgen, men det er kun på riksvei 51 over Valdresflya det har vært snø mandag morgen. Men Statens vegvesen melder at fylkesvei 13 over Gaularfjellet og fylkevei 258 Gamle Strynefjellsvegven er stengt for vinteren.

Det har allerede blitt varmere i Sør-Norge, men det er fortsatt fare for nattefrost.

  • Sjekk været der du er på yr.no

– Vurder piggdekk nå

Statens vegvesen gikk søndag ut og ba folk i Nord-Norge vurdere å legge om til piggdekk allerede nå som følge av OBS-varselet fra meteorologene.

Det til tross for at piggdekkene egentlig ikke skal på i nord før 16. oktober.

– Folk trenger ikke bekymre seg for den datoen, det er nemlig lov å bytte tidligere dersom forholdene tilsier at man bør gjøre det, forklarer trafikkoperatør Siril Veiåker Nilsen overfor NRK.

– Er det noe dere anbefaler nå?

– Det er opp til den enkelte bilist å vurdere egen utrustning samt når på døgnet vedkommende skal kjøre. Men med det været som er varslet nå, kan man ikke forvente at det er tørt og greit føre til enhver tid.

Laster Twitter-innhold

Forbigående vinterføre

Men vinterføret blir kortvarig. Temperaturen skal stige igjen utover mandagen, ifølge Rafael Grote hos Vervarslinga for Nord-Norge.

– Det ser ut til at det blir kortvarig kulde. Resten av neste uke vil vi nok se temperaturer opp mot sju grader i landsdelen, helt opp i ti grader noen steder.

– I Nordland blir det ikke så mye nedbør, mens det i Troms og Finnmark fortsatt vil være nedbør utover mandagen. Deretter sprekker skydekkene opp og det blir pent vær, avslutter meteorologen.