Nå har dekkelgen fått en kalv

Elgen som har gått rundt med et bildekk rundt halsen i Bø i Vesterålen, har nå fått kalv. – Det må være en lidelse for kua å bære på det der, sier Guttorm Paulsen som fikk se den lille familien.

Uheldig elg har rotet seg inn i dekk.

FELGFRID: Denne elgkua ble kjendis i Bø i Vesterålen, etter at hun hadde fått et bildekk rundt halsen. Nå har elgkua fått en ny kalv.

Foto: Arvid Thorsen

– Vi så dem på 40–50 meters avstand, og det var tydelig å se at hun fortsatt hadde dekket rundt halsen, sier han.

Paulsen og samboeren Rigmor Sørnes var ute på en kjøretur i hjemkommunen tidligere denne uka, da de oppdaget elgkua som lå på marka og den lille kalven som gikk ved et lite tjern i Guvåg.

– Jeg synes det så ut som dekket hadde gått litt nedi skinnet oppå nakken, men kan ikke være helt sikker. Det kan jo bare være pelsen som stakk opp, for vi så ikke noe blod, sier Sørnes.

Verken hun eller samboeren hadde med seg kamera da de kom over den lille familien, og fikk derfor ikke foreviget øyeblikket.

Oppfører seg som normalt

Til Bladet Vesterålen sier viltforvalter Tore Andersen i Bø kommune at alt tyder på at elgkua og kalven oppfører seg som normalt, til tross for at hun bærer et dekk rundt halsen.

– Hun har svært tykk pels, og det skal noe til for at gummien skal gnage seg gjennom skinnet hennes, sier han til NRK.no.

Det er uklart hvordan den mye omtalte elgkua har klart å få bildekket rundt halsen. Viltforvalteren har gjentatte ganger forsøkt å få veterinær med seg for å bedøve elgkua og fjerne dekket, uten at de klarte å komme nært nok. Nå tør han ikke ta sjansen.

– Vi kom ikke nært nok i vinter, og nå vil det være svært vanskelig, for det er en sjanse for at kalven stikker av gårde, og jeg ønsker ikke å uroe dyrene, sier Andersen.

Elgku med dekk rundt halsen

HAR KALV: I vinter gikk elgkua drektig, og hadde da følge av en kalv på rundt et og et halvt år.

Foto: Tor Andersen / Viltnemda

Vil be jegerne om å skyte kua og kalven

I vinter valgte han å ikke skyte kua, ettersom hun var drektig og hadde en kalv på et og et halvt år. Han har fulgt med henne i vår, og det har sett ut som det har gått bra med henne. Likevel kan det se ut til at elgkua og kalven går en dyster høst i møte.

– Vi har en kvote på 23 dyr, og jeg vil be elgjegerne i kommunen om å ta ut disse først, avslutter Andersen.

Elg med dekk rundt halsen

TUNG BØR: Det er uklart hvordan elgkua har fått dekket rundt halsen, men hun har klart seg godt gjennom vinteren, til tross for ekstrabøren.

Foto: Arvid Thorsen