NRK Meny
Normal

Nå har de avsluttet sultestreiken

De 22 unge afghanske asylsøkerne som har sultestreiket i protest mot at de fikk avslag på asylsøknaden sin, har avsluttet aksjonen.

Sultestreik ved Vestvågøy mottak for enslige mindreårige.

22 asylsøkere fra Afghanistan sultestreiker ved Vestvågøy mottak for enslige mindreårige. Her er de samlet i stua på mottaket.

Foto: Privat

– En er fraktet til sykehus og tre gutter fikk problemer med å puste. Da begynte de å spise igjen. Vi er lettet og glad over at sultestreiken er avsluttet, sier Gyri Mentzoni i «Refugees welcome to Vågan».

Regiondirektør Bjørn Fridfeldt bekrefter at aksjonen ved Vestvågøy mottak på Borge i Lofoten er avsluttet.

– Jeg vil anta at guttene har skjønt at en sånn aksjon bare rammer dem selv, og at den ikke har noen innvirkningen på den videre håndteringen av saken deres, sier han.

– Hva har UDI gjort konkret?

– Vi har ikke gjort annet enn å oppfordre til at aksjonen blir avsluttet.

– Hva skjer videre nå?

– Vi gjør ikke noe spesielt nå. Vi får se om det leveres inn klager på saksbehandlingen, og så behandler vi eventuelt det på vanlig måte.

Det er Hero Norge AS som driver mottaket for UDI.

Flere sendt ut

Natt til tirsdag i forrige uke ble 73 afghanere pågrepet i en storstilt politiaksjon over hele Norge. Fire av dem ble hentet fra Stamsund i Lofoten. Tirsdag ble tre andre afghanere hentet fra mottak i Svolvær. Nå er de på Trandum, i påvente av utsending, ifølge Dagbladet.

Torsdag gikk 22 unge asylsøkere ved Vestvågøy mottak på Borge i Lofoten for mindreårige til sultestreik etter at de fikk negativt svar på asylsøknaden sin.

– De er helt desperate. De er redde og skrekkslagne. Slik de ser det er dette det aller siste de egentlig kan gjøre, sier Mentzoni.

Har gitt opp alt håp

Ifølge Gyri Mentzoni i «Refugees welcome to Vågan» har de unge mennene allerede mistet alt håp.

– Dette er mennesker som er sinte, frustrerte og redde. De gir uttrykk for at de heller vil dø i Norge enn i Afghanistan, sier hun.

Unge asylsøkere proterterer i Svolvær

Onsdag kveld var flere titalls asylsøkere samlet i Svolvær hvor de protesterte mot behandlingen de får av norske myndigheter. Samtlige av de 22 som nå sultestreiker var til stede.

Foto: Atle Jensen