Hopp til innhold

– Nå kan vi kalle oss «ocean rowers»

60 døgn og 4.800 kilometer etter at de la ut fra Kanariøyene, passerte Trond Bratland Erichsen og Emil Eriksen målstreken i verdens tøffeste rokonkurranse torsdag kveld.

Men helt til det siste ble det en kamp mot vær og vind for de to nordmennene.

– I natt skylte en kjempebølge over båten og fylte den med vann. Vi mistet ei åre også, forteller Trond Bratland Erichsen på satellittelefon fra Barbados til NRK.no lik etter at de passerte mållinja i 19-tida torsdag.

Nå er det bare gleden og lettelsen som teller.

– Nå kan vi kalle oss «ocean rowers». Det er stort for oss. Først og fremst føler jeg lettelse. Vi har hatt mye dårlig vær med sterk vind de siste dagene, og har vært litt bekymret for at båten skulle holde, sier Trond.

Emil Eriksen kjenner også på en enorm glede akkurat nå.

– Det føles helt fantastisk. Denne båten har vært vår verden i 60 døgn, og i løpet av denne tida har vi sett andre mennesker to ganger. Vi har hatt mye dårlig vær og mange utfordringer underveis - både på godt og vondt. Men oppturene har heldigvis vært flere enn nedturene, supplerer Emil.

Atlanterhavsroerne har hatt en følgebåt de siste fem timene inn til målstreken. Her har Tronds far og bror vært ombord. Emils familie venter inne på Barbados.

Spente på hvordan det blir å gå

– Mållinja ligger et stykke fra land, så nå starter siste etappe. Det skal bli godt å gi alle en klem, sier Emil Eriksen.

Det har ikke helt gått opp for han at de med rette kan kalle seg altlanterhavsroere.

– Det er en tittel som henger svært høyt for oss, sier han. En annen ting han er spent på er hvordan han vil takle å sette føttene på landjorda igjen.

– Jeg har hørt at folk bare faller om. Vi hørte av det svenske laget som måtte bryte at det tok en uke før de kunne gå skikkelig igjen.

Frøs mye om natta

Roerne har rodd døgnet rundt– på totimersskift – det vil si 12 timer hver i døgnet. De hadde mye dårlig vær underveis med vindstyrke opp mot 30 knop, og nattekulden tæret på.

– Når alt av klær og utstyr i båten er gjennombløtt av saltvann, er det ikke så greit. Salt tærer på sår på kroppen, og det går ut over humøret. Heldigvis har vært flinke til å bygge opp hverandre, sier Emil.

Begge er de glade for at de slipper å ro tilbake til Europa.

– Jeg kunne nok gjort det igjen. Men ikke akkurat nå, ler Trond.

Familie og venner på plass

Familie og venner er på plass i Karibia for å ta i mot nordlendingen Trond Bratland Erichsen (29) og Emil Eide Eriksen (27) fra Trondheim når de ror i land i Port St Charles på Barbados.

Tronds far Einar Erichsen gjorde seg sine tanker da han fløy over det store havet og landet på Barbados onsdag kveld.

– Det var stummende mørkt, vinden blåste og dønningene slo mot land da tenkte jeg at jeg har det bra på landjorda, sier Einar Erichsen til NRK.no på telefon fra Barbados.

Han er utrolig imponert over hvordan sønnen og kameraten har taklet styrkeprøven.

– De har jobbet hardt for å nå dette målet. Nå gleder vi oss bare til å se han igjen.

– Tøffe tak og høye bølger

Gro Eide, som er mor til Emil Eriksen snakket med sønnen onsdag kveld.

– De kunne se lysene fra Barbados. Da var de så rastløse at de bare ville ro i land med en gang. De er superklare for å krysse mållinja og komme i land for å ta seg en velfortjent fest, sier Eide til NRK.no.

Hun innrømmer at det har vært en spennende tid for familien.

– De har støtt på mange utfordringer underveis. Dette racet har aldri før har hatt så dårlig vær, likevel fullfører de på en imponerende tid. Jeg tror ikke de skjønner helt hva de har gjort, sier Gro Eide.

Hun er glad for at hun fikk vite om de tøffeste opplevelsene først i etterkant.

– Sikkerheten har vært på topp hele tiden, også fra arrangørens side. Så jeg har aldri vært bekymret, selv om jeg har gjort meg mine tanker undervies.

Hjerteflimmer

Emil har hatt hjerteflimmer tre ganger, men mamma Gro har ikke vært bekymret for sønnens hjerte under overfarten.

– Med god informasjon fra både lege og apparatet rundt føler jeg han har vært godt ivaretatt og forberedt.

Hun valgte bevisst å ikke bli med følgebåten for å ta imot sønnen.

– Jeg vil se dem komme roende inn. Det er det bildet jeg har hatt i hodet mitt. Da kommer følelsene.

Velkomstparty

Kart over Atlanterhavet

Turen startet 5. desember i La Gomera. 2. januar var de fremme på Barbados i Karibia.

Foto: Atlantic Challenge

Når Emil og Trond kommer i land blir det et skikkelig velkomstparty. Foruten familie og venner vil flere av Ocean Race-roerne som allerede har fullført kryssingen være til stede.

– Det tror jeg blir veldig kjekt for dem, sier Eide.

Rastløshet og flyvefisk

På bloggen Sønner av Norge forteller roerne om den tøffe innspurten. Begge er rastløse, og Trond sliter med foten sin.

– Han tror det er brudd, så han kjøler ned foten i ei bøtte med vann. Det er så mye flyvefisk rundt båten at han klarte å få en fisk oppi bøtta, skriver de på bloggen sin.

Ny fartsrekord

Det nest siste døgnet satte rokameratene ny fartsrekord. Den gamle rekorden på 10,3 knop ble slått i natt da en bølge plutselig kom ingensteds fra og fikk båten opp i 11,5 knop!

– Den kom fort, og vi ønsker selvsagt ikke å kullseile så nært målet, skriver de på bloggen Sønner av Norge.

Blir møtt av følgebåt

Torsdag formiddag blir Trond og Emil møtt av en følgebåt som skal følge dem inn til målet i Port St. Charles.

– Der skal vi krysse «finish line» og kalle oss ocean rowers – som er stort for oss.

I havna blir de møtt av familie og venner. Deretter går turen til hotellet i Port St Charles.

– Her skal vi nyte god mat og drikke, skriver Trond og Emil på bloggen sin i går kveld.

Emil Eide Eriksen (26) i «Sønner av Norge» holder stø kurs mot Karibia.

Emil Eide Eriksen er født med hjerteflimmer, men det hindrer han ikke å ro fra Kanariøyene til Karibia.

Foto: Sønner av Norge

På niendeplass

Før Trond Og Emil kom i mål, hadde åtte båter allerede nådd målet. To er fortsatt underveis. Av de totalt 17 båtene i, har seks båter har allerede brutt, senest på nyttårsaften da en svær bølge veltet en svensk båt.

I et intervju med adressa.no forteller svensken Viktor Mattson om hva som skjedde da uværet brøt løs. Sammen med kameraten Fredrik Albelin utgjorde han det svenske laget «2 Friends» i «The Woodvale Atlantic Rowing race».

Svensker ble kastet i sjøen

– Vi ble truffet av en enorm bølge fra siden. Jeg ramlet ut av båten og sikkerhetslinen min gikk av. Samtidig traff båten min hodet, så jeg fikk en skikkelig trøkk. Fredrik fikk også slag i hodet og flere skrubbsår, forteller Viktor Mattson til avisen.

Han havnet 200 meter bak båten, som han måtte ta igjen.

– Det var mange følelser som gikk gjennom meg da. Skrekk, panikk, anger – alt det verste man kan tenke seg, forteller han.

Han svømte i om lag 25 minutter, mens Albelin gjorde alt han kunne for å bremse båten. Men Viktor Mattson klarte det til slutt. Han kom seg tilbake i båten og de kalte på hjelp.

Rik på opplevelser

Trond Bratland Erichsen ror over Atlanteren

Trond Bratland Erichsen fra Sørfold har gått ned nær 15 kilo på roturen.

Foto: Sønner av Norge

5. desember startet Trond og Emil på det som omtales som verdens tøffeste rokonkurranse. De har byttet på å ro annenhver time, og har rodd 12 timer hver i døgnet.

De norske roerne har hatt både opp- og nedturer på den to måneder lange ferden over Atlanteren. Den første uka støtte de på svært mange problemer Gnagsår, sjøsyke, allergi, lekkasjer, trøbbel med elektrisiteten om bord og store bølger som skylte over båten gjorde utfordringen større.

Ikke erfarne roere

Men det har også vært lyspunkter; naturopplevelser, julefeiring – og haibesøk.

Det er to år siden de to eventyrerne begynte å planlegge turen. Det første året gikk med på å gjøre grundige undersøkelser, og det siste året har de ligget i hardtrening. Men det er ikke erfarne roere som dro på tur.

– Bortsett fra min nordnorske roerfaring som enhver fritidsinteressert person har, så er det begrenset, sa Trond til NRK.no før turen.

10. februar skal roerne etter planen være tilbake i Trondheim, og 18. februar blir det stor velkommen-hjem-fest.