Nå er skredfaren betydelig i nord

Mye vind og mildvær gjør nå forholdene i fjellet svært ustabile i Nordland og Troms. Snøskredvarslingen advarer folk mot å dra på tur i bratt terreng.

På ski på Saltfjellet

I området rundt Saltfjellet har det frem til nå vært moderat snøskredfare. Nå er den justert opp til nivå tre i hele Nordland, Troms og deler av Finnmark.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Lørdag morgen er skredfaren justert opp til grad tre i Nordland, Troms og deler av Finnmark. Det betyr at skredfaren er betydelig flere steder i landsdelen.

Solveig Kosberg

Vaktleder Solveig Kosberg hos Snøskredvarslingen ber folk følge med på varslene.

Foto: privat

– Det er ustabile forhold i ganske mange områder nå. Da gjelder det å være veldig forsiktig i terreng som er brattere enn 30 grader. Folk må ha et bevisst forhold til hvilket terreng de beveger seg inn i, advarer Solveig Kosberg.

Hun er vaktleder hos Snøskredvarslingen, og sier været er årsaken til at de nå oppjusterer varselet sitt.

– Kraftig vind kommer inn over hele landsdelen og ødelegger delvis det flotte skiføret vi har hatt til nå. Når løssnøen flyttes danner det seg ustabile flak. I tillegg får vi temperaturstigning som gir fare for våte løssnøskred i lavlandet.

– Hvor lite skal til for å løse ut skred under slike forhold?

– Det er nok med belastning fra en skiløper. Vi har sett flere eksempler på det tidligere i påska, men nå får vi det i et større omfang, forklarer Kosberg.

Kan endre seg raskt

I de andre varslingsregionene på Vest- og Østlandet er skredfaren moderat. Søndag er det ventet at områdene Fjordane, Voss, Røldal og Rauland vipper opp på nivå 3.

Til nå i påska har skredfaren i Nordland holdt seg på nivå 2 , som tilsvarer moderat fare. Unntaket er Lofoten, som langfredag ble justert opp til betydelig skredfare.

Områdeleder for Lofoten, Vesterålen og Ofoten Røde Kors, Ronald Naustvik, sier folk har fått det med seg. Han forteller om en rolig fredag.

– Været var ikke det aller beste, og da ser det ut til at folk har fulgt med på varselet og holdt seg hjemme.

Solveig Kosberg hos Snøskredvarslingen påpeker at det skiftende været kan føre til at skredfaren og forholdene endrer seg raskt.

Hun ber folk om å følge godt med og holde seg oppdatert på det statlige nettstedet Varsom.no (ekstern lenke)

– Ditt ansvar

Samtidig understreker vaktlederen at skredfaren kan variere lokalt.

– Det er viktig å bruke dette varselet som et grunnlag for egne vurderinger. Det er alltid ditt ansvar hvordan du bruker denne informasjonen.

– Dette er et regionalt varsel som sier noe om forholdene i området, men helt lokalt må du gjøre dine egne vurderinger.