Nå er «gressklipper-elgen» avlivet

Elgen som ble kjendis etter at den gjorde kort prosess med en robotgressklipper, er skutt av et jaktlag.

Elg på Hemnesberget

Lørdag formiddag ble elgkua, som er blitt en kjendis på nett, og to kalver tatt ut i Hemnes kommune i Nordland. Jakten var over etter kun én time.

Foto: Frank Nygård / NRK

Både elgkua og de to kalvene ble tatt ut kun én time etter at jaktlaget startet på oppgaven like utenfor sentrum av Hemnesberget i Nordland lørdag formiddag.

Dagfinn Drage

Dagfinn Drage i jaktlaget er trygg på at de har tatt ut riktig elgku.

Foto: Frank Nygård / NRK

Andreas Drage, som felte elgkua og én kalv, er trygg på at det er den mye omtalte elgen som nå er skutt.

– Vi kan aldri være helt sikker, men jeg har studert elgkua over lang tid og er trygg på at det er den vi nå har skutt. Jeg har merket meg at den er lys i brystet og på siden, utdyper han overfor NRK som fulgte jakten.

Elgkua var sammen med den ene kalven da jaktlaget på åtte kom over dem. Dermed tok Drage først ut kalven.

– Det var flaks at de sto sammen, for da kunne vi skyte kalven først. Skyter man kua og ikke får kalven samtidig, er det større sjans for at den ikke overlever vinteren, forklarer jegeren og legger til at han har respekt for dyret.

Ble kjendis etter videoklipp

Fellingen skjer kun få dager etter at Hemnes kommune tidligere denne uka ga klarsignal til å skyte elgkua.

Ifølge John Arne Leirvik, som er rådgiver på landbrukskontoret i kommunen, har elgen «terrorisert» hageeiere og andre beboere på Hemnesberget i flere år.

– Vi får stadige telefoner om akkurat denne elgfamilien. I vår ble vi nødt til å skyte fjorårskalven hennes etter at den hadde gått til angrep og sparket ned en person. Problemet med disse elgene er at de er blitt svært husvarme. De er ikke er redd for noen ting. De må vekk, sa han til NRK torsdag.

En video som viser elgen forsyne seg av et epletre før den tar knekken på en robotgressklipper har gått sin seiersgang både i Norge og utlandet, etter at NRK og VG omtalte saken.

  • Se videoen nederst i artikkelen

– Problemet ikke løst

Jakob Guttormsen, som deltok på elgjakten lørdag, er klar på at elgen måtte tas ut.

– Den skremmer folk som bor i området her.

– Men det er ikke helt ukontroversielt?

– Noen er for elgen, og noen vil ha den bort, sier Guttormsen.

– Det var viktig å ta ut alle tre samtidig. Kalvene kjenner ikke annet enn å høste mat i bebyggelsen og ville ikke ha lyktes i naturen, utdyper Dagfinn Drage, som startet jaktlaget for 33 år siden.

Drage kan likevel ikke garantere at beboerne slipper flere besøk i hagen, selv om den mye omtalte elgkua nå er tatt ut.

– Det er fortsatt ei stor elgku igjen med store kalver. Problemet er ikke løst, men vi har gjort jobben vi ble satt til å gjøre.

Elg angriper robotklipper

Elgkua var tidligere denne uka på epleslang i hagen til Unni Solheim på Hemnesberget. Da fikk en robotgressklipper unngjelde.