NRK Meny
Normal

Nå blir det vanskeligere å forbedre karakteren

Studenter ved Universitetet i Nordland må fra høsten av vente i inntil ett år på få forbedre eksamenskarakterene sine.

Studenter ved Universitetet i Nordland

(F.v.) Ida Mari Gundersen, Andrea Dahler, Ole Skram Guterud, Hanne Skogsholm, og Trine Bruem Olsen studerer økonomi og ledelse andre året på Universitetet i Nordland.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Universitetet i Nordland strammer nemlig inn på eksamensreglene, og studenter som vil gjøre et nytt forsøk må vente lenger enn før – som oftest ett helt år.

– Det er altfor lenge. Når du må vente et helt år, blir det mye vanskeligere å huske pensum, sier økonomistudent Ole Skram Guterud til NRK.

Får ikke ta eksamen på nytt

Tidligere denne uka fikk studentene ved Universitetet i Nordland en e-post med beskjed om at det fra høsten av ikke er mulig å ta eksamen på nytt for å forbedre karakteren sin, en såkalt konteeksamen. Nå må de vente på neste ordinære eksamen, som kan bety inntil ett år venting.

– Nå har du bare en sjanse. Før har man tenkt at hvis det går dårlig, kan man ta opp eksamen på nytt, sier student Andrea Dahler.

– Det er en teit måte å spare penger på fra skolen sin side, sier Guterud.

– Men kanskje det fører til at vi skjerper oss litt mer. At vi må bli mer strukturerte, sier Dahler.

Må effektivisere

Studiedirektør Jan Atle Toska ved Universitetet i Nordland

Studiedirektør Jan-Atle Toska ved Universitetet i Nordland

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Og økonomistudentene har kommet frem til rett svar. Ifølge studiedirektør Jan Atle Toska er det to grunner til at eksamensreglene strammes inn.

– Det ene er at vi må effektivisere ressursbruken i forhold til eksamen. Det andre er å legge litt press på studentene når det gjelder fremdrift i studiene, sier Toska.

De nye reglene ble enstemmig vedtatt i styret ved universitetet i juni i fjor. Bare dem som har lovlig fravær, som sykemelding, eller dem som stryker til eksamen får lov til å ta eksamen på nytt.

– Forrige semester hadde jeg tid til å endre på karakterene. Da endret jeg to C-karakterer til to B-er. Da var jeg fornøyd. Når man har mulighet til det, vil man gjerne forbedre karakteren, sier Ole Skram Guterud.

Studentleder ved Universitetet i Nordland, Mats Myrstad

Studentleder ved Universitetet i Nordland, Mats Myrstad

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

En av årsakene til det nye regelverket er at det er mange studenter som melder seg opp, men ikke møter opp. Noe som koster universitetet penger.

– Jeg tror flere vil ta eksamen på alvor og prøve hardere ved første forsøk, sier Studentleder ved Universitetet i Nordland, Mats Myrstad.

Den nye forskriften trådte i kraft 1. august i fjor, og gjelder fra årets høstsemester. Ved Universitetet i Oslo er reglene for å ta eksamen på nytt tilsvarende de nye reglene ved Universitetet i Nordland.

Universitetet i Nordland
Foto: Svein-Arnt Eriksen / UiN