NRK Meny
Normal

Nå begynner vitneavhørene i distriktene

Denne uka starter politiet over hele landet det omfattende arbeidet med å avhøre samtlige ungdommer som befant seg på Utøya da terroren rammet.

Nærbilde av hus på Utøya

Denne uka går politidistriktene i gang med å avhøre de overlevende fra Utøya.

Foto: Kim Erlandsen

I begynnelsen av denne uka var samtlige politidistrikt representert i Oslo for å få briefing i hvordan etterforskningen skal foregå.

På Utøya befant deg seg mellom 600 og 700 AUFere og det er dermed mange biter som må på plass for at politiet skal få fullstendig oversikt over hendelsesforløpet den 22. juli.

Vanskelig avhør

I Midtre Hålogaland politidistrikt er det Hans Roar Rasmussen som er etterforskningsleder. Han forteller at det er en vanskelig prosess politiet nå skal i gang med.

– Dette blir åpenbart vanskelige avhør, i den forstand at vi skal samtale med barn og ungdom som har vært utsatt enormt store traumer. Vi vil naturligvis tilrettelegge avhørene deretter, sier han.

I Midtre Hålogaland skal de avhøre 13 personer som var på Utøya, men de utelukker ikke at det kan bli aktuelt å avhøre flere.

Informasjonen blir sendt til Kripos

Også i Salten skal de i gang med avhør.

– Avhørene vil komme i gang i løpet av de nærmeste dagene og er forventet gjennomført i løpet av neste uke, sier krimsjef ved Bodø politistasjon, Elin Albrigtsen.

Hun forteller at det er fem eller seks personer fra Salten som skal avhøres.

– Alt av informasjon som framkommer under avhørene vil bli sendt til Kripos som har etterforskningsansvaret knyttet til vitneavhørene, fortsetter Albrigtsen.

Også på Helgeland starter avhørene denne uka. Der er det snakk om 12 personer som skal avhøres. Det opplyser Lisbeth Aarvik, politistasjonssjef ved Mosjøen politistasjon.

Flere under 16 år

Politidistriktene er sparsomme med informasjon om hva de faktisk skal spørre de overlevende om.

Men politiadvokat Pål-Fredrik Hjort-Kraby har tidligere uttalt at avhørene blir vanskelige, ettersom flere av de ungdommene politiet skal avhøre er svært unge.

– Det er en utfordring at en del av de som skal avhøres er ungdom under 16 år og at de i utgangspunktet skal avhøres i dommeravhør-form, slik at de skal slippe å møte i en eventuell hovedforhandling. Da er det særlig viktig at de skjer så raskt som mulig, og det har høy prioritet hos Kripos, sier Hjort-Kraby.

– Det er vel en 30–40 personer det er aktuelt å gjøre det for. Det er en utfordring på grunn av tidsaspektet. Vi har tidsfrister for å gjennomføre dette.