Nå ligger den mystiske sekken innelåst i en safe på hemmelig sted

Interessen for hva som befinner seg i en 150 år gammel sekk har vært så stor at Velfjord bygdemuseum har sett seg nødt til å flytte sekken til et hemmelig sted.

– Vi har oppfattet interessen som en trussel for sekken, sier den lokale ildsjelen Kåre Lande, som jobber på museet.

«Dein så åpna sekken, dein ska det gå ille med», ble det sagt da den 150 år gamle sekken ble overlevert til Velfjord bygdemuseum i 1949.

Den mystiske sekken på Velfjord bygdemuseum. Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad

Her hang sekken før den ble låst inn i en safe.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Siden den gang har den hengt uåpnet på museet, men etter at NRK.no skrev om sekken i august i år, har interessen vært så enorm at museet har sett seg nødt til å innføre ekstra sikkerhetstiltak.

– Vi har gjemt sekken av redsel for at noen skulle ta seg inn på museet for å stjele den eller åpne den. De gamle husene er ikke så innbruddssikre. Nå har vi den trygt oppbevart i en safe, sier Lande.

Ble tilbudt hemmelig avtale

Det er flere «trusler» per sms som har ført til den ekstra sikkerheten. Lande har også blitt tilbudt en hemmelig avtale.

– Vi fikk noen sms og en mail som gjorde at vi måtte fjerne den fra veggen på loftet. I mailen og på sms’ene ble det hevdet at dette bare er tull og at hvis vi ikke torde å åpne sekken, så skulle de gjøre det. Jeg ble også tilbudt en hemmelig avtale som gikk ut på at noen kunne åpne sekken uten at det trengte å bli kjent. Vi oppfattet det som en trussel for sekken, forteller han.

Selv om interessen har vært i overkant, er museet tross alt glad for oppmerksomheten.

– Vi har fått masse god respons og god reklame for museet, men det er jo selvfølgelig alltid noen som må skille seg litt ut.

Franske kronjuveler?

Einar Mathisen Nordfjellmark

Einar Mathisen Nordfjellmark overleverte sekken til museet i 1949.

Foto: Privat

Sekken ble overlevert til museet av en mann ved navn Einar Mathisen Nordfjellmark. Han leverte sekken sammen med den samme advarselen som hadde hatt fått da han fikk den overlevert: «Dein så åpna sekken, dein ska det gå ille med»

Sekken har blitt en stor turistattraksjon i Velfjord. En gang kom noen franske journalister og laget sak på den mystiske sekken. Kjendisstatusen har også ført til nye teorier om innholdet i sekken.

– Etter et innslag på tv ringte det en person oppe fra Troms. Han var helt oppskaket og mente at sekken måtte røntgenfotograferes. Han var helt sikker på at han hadde løsningen på mysteriet. Det måtte være de stjålne franske kronjuveler som forsvant fra Paris på 1800-tallet en gang, forteller Lande.

Sporene etter juvelene kunne følges nordover i Europa, men så forsvant sporet midt i Sverige.

– Mannen mente at det hadde begynt å brenne under føttene til tyvene, og at de derfor hadde pakket juvelene inn i en skinnsekk og fått den til å vandre. Og at den til syvende og sist hadde havnet på Velfjord bygdemuseum, forteller Lande.

Mange har hørt om sekken og vil gjerne se den når de besøker museet. Noen skal på død og liv klipe i den, og noen vil også åpne den. Det er ikke sikkert at det er så lurt.

(artikkelen fortsetter under)

Hør innslaget om den mystiske sekken her: Reporter Håvard Karlsen

Lærer kjørte av veien

– En gang var det en lærer som var på besøk med en skoleklasse. Han hadde kløpet litt i sekken for å kjenne hva som var inni. Da han kjørte hjem kjørte han av veien. Han kom da i tanker om at han hadde vært litt for langfingret med sekken. Det forteller at folk har respekt for sekken, forteller Lande.

Sekken er høydepunktet på museets omvisning, og Torill Nerdås Flekstad forteller at mange besøkende er engstelige.

– Mange tør ikke bli fotografert ved siden av sekken, sier hun til NRK.no.

Av og til må Flekstad og kollegene ta på sekken.

– Når vi skal gjøre rent her tar vi forsiktig i den. Men ingen har noen gang prøvd å flikke på det solide tauverket rundt sekken, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Den mystiske sekken på Velfjord bygdemuseum. Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad

Sekken har blitt en stor turistattraksjon i Velfjord. En gang noen franske journalister og laget sak på den mystiske sekken, forteller Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Blir aldri åpnet

Men selv om det nå er satt i verk ekstra sikkerhetstiltak, skal heldigvis ikke sekken holdes skjult for offentligheten i all fremtid.

– Nå er planen å ta kontakt med noen som har god greie på preparering av skinn slik at sekken vil holde seg fin. Forhåpentligvis vil den bli plassert i glassmonter i det nye museumsanlegget i Hommelstø, sier Lande som insisterer på å beholde mystikken rundt sekken.

– Sekken blir aldri åpnet, for da er jo mystikken rundt den borte. Jeg synes det er veldig greit at vi ikke har svar på alt her i verden.