Mystisk nettside la ut hurtigruteskip for 175 millioner kroner

Her ligger hurtigruteskipet MS Vesterålen ute for salg, men Hurtigruten avviser kategorisk at de selger skipet. – Nettsiden har vært for ivrig, hevder skipsmegler.

Skipet Vesterålen lå ute til salg

Hurtigruteskipet MS Vesterålen lå en stund ute til salgs på nett for 175 millioner kroner. Men Hurtigruten avviser at skipet skal selges.

Foto: Skjermdump (innfelt) / Helge Lyngmoe / NRK

Nettstedet Global Ferry & Cruise Shipbrokers hadde, for norske øyne, et veldig familiært skip ute til salgs: nemlig hurtigruteskipet MS Vesterålen.

Tilsynelatende solgte Hurtigruten ett av sine 15 skip til den nette sum av 18 millioner euro, eller om lag 175 millioner kroner.

Men én ting skurrer. Hurtigruten selv har ikke planer om å selge skipet.

Skipet Vesterålen lå ute for salg
Foto: Skjermdump

NRK ringte torsdag ettermiddag nummeret som står oppført i alle annonsene på nettsiden som angivelig skal selge MS Vesterålen.

En ikke navngitt mann svarer på telefonen. Han spør først om NRKs journalist representerer Hurtigruten – og deretter om det er ønskelig å slette annonsen.

Mannen ønsker ikke at selskapets navn skal bli nevnt fordi selskapet har mange klienter.

Minutter senere er annonsen fjernet.

Hurtigruten avviser salg

Selv avviser Hurtigruten kategorisk at de ønsker å selge MS Vesterålen.

– Dette er helt ukjent for oss i Hurtigruten, og ikke noe vi står bak. Vi har heller ingen planer om å legge MS Vesterålen ut for salg, sier pressekontakt i Hurtigruten, Øystein Knoph.

Alle skipene på nettsiden som er til salgs, står oppført med «location: Hamburg», også MS Vesterålen.

Men i skrivende stund befinner den seg utenfor fiskeværet Kjøllefjord i Finnmark, ifølge nettstedet Marine Traffic og Hurtigrutens egen karttjeneste.

– Det finnes et utall slike «agent»-sider på nett. Mange av dem er bare tull og langt unna hvordan seriøse skipsagenter opererer, sier Knoph.

Hurtigruten kart MS Vesterålen

Kartet til Hurtigruten viser hvor skipene deres til enhver tid er. Her helt nord i Norge.

Foto: Skjermdump fra hurtigruten.no

– Ikke svindel

Norsk Megling & Auksjon AS driver også med kjøp og salg av båter. Daglig leder Morten Larsos ler når han hører at annonsen er slettet etter NRKs kontakt.

Han avviser overfor NRK at det dreier seg om et faktisk svindelforsøk.

Morten Larsos, daglig leder

Ifølge Morten Larsos er det vanlig i skipsmeglerbransjen at flere meglere legger ut annonser på skip som er til salgs eller som man tror veldig snart vil være til salgs.

Foto: Privat

– Her har man egentlig bare tatt en sjanse, hevder Larsos, som tror det tyske meglerselskapet kun har vært for hissige på grøten.

Fra 2021 skal Hurtigruten ned til sju skip, mens selskapet Havila skal få operere fire splitter nye hurtigruteskip.

– Det er klart, MS Vesterålen er en båt som sannsynligvis vil komme til salg på sikt når kontraktene på de nye hurtigrutene kommer i drift, sier Larsos.

Han tror et så stort rederi som Hurtigruten, uansett ville gått annerledes ut om de ville selge.